Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia indyjska - opis i przykładowe dania
Tradycyjne potrawy indyjskie są tak barwne, jak sam kraj. Kolorów i smaków indyjskiej kuchni nie da się oddać słowami. Hindusi z wielkim pietyzmem podchodzą do swoich posiłków, dlatego śniadania i kolacja nie są zwykłym posiłkiem, ale raczej filozofią i podstawą tradycji tego kraju. W swoich potrawach starają się osiągnąć harmonię i równowagę.
Wegetarianizm - popularna dieta w Indiach
Dania wegetariańskie są powszechne w Indiach. Powodem tego jest głównie religia, hinduizm i islam. Faktem jest, że dla hinduistów krowa jest świętym zwierzęciem, a muzułmanie nie są znani ze spożywania wieprzowiny. Na stole w Indiach króluje jagnięcina, mięso kozie i drób.
Najbardziej znaną potrawą narodową w Indiach jest curry, ale nie jest to tylko sucha przyprawa, jak mogłoby się wydawać; to złożony gulasz z kurczaka, jagnięciny, fasoli, warzyw i produktów morskich. Podstawowy element - przyprawa curry - łączy wszystkie składniki, a kurkuma, kminek, kolendra, tamaryndowiec, ostra papryka, czosnek i inne przyprawy tworzą harmonijne połączenie smaków. Samo słowo "curry" oznacza "sos" i zazwyczaj podaje się je z ryżem.
Indie mają szczególny stosunek do przypraw. Do przygotowania różnych potraw używają szafranu, goździków, kminku, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kokosu, maku, a nawet tak mało znanych przypraw jak safetida i sproszkowane mango. Każdy szef kuchni ma swój własny sekretny zestaw przypraw, składający się często z ponad 50 przypraw, a wszystko po to, aby uzyskać delikatny i harmonijny smak. Przygotuj się jednak na to, że w odróżnieniu od innych kuchni azjatyckich, kuchnia indyjska jest wyjątkowo pikantna.
Tradycyjne potrawy w Indiach:
- Mahanwala - kurczak w sosie maślanym.
- Dhansak - kurczak z ryżem gotowanym na parze, curry i soczewicą.
- Tandoori - marynowany kurczak pieczony w piecu.
- Dhal - przecier z fasoli z dodatkiem curry, soku z cytryny, mleka kokosowego, czosnku, cebuli i pomidorów.
- Biryani - potrawa z ryżu, mięsa, warzyw, jajka, doprawiona orzechami, suszonymi owocami, ghee, sosem pomarańczowym i przyprawami.
- Rogan Josh - jagnięcina z curry.
- Guntaba - klopsiki z przyprawami w sosie jogurtowym.
- Dahi Maach - ryba z curry, imbirem i jogurtem.
- Mailai - krewetki z curry, przyprawione kokosem.
- Chapati - indyjski chleb przypominający cienki chlebek pita.
- Papadam - płaski chleb z mąki z soczewicy.
W Indiach popularne są także słodycze. Zazwyczaj przygotowuje się je z klasycznych domowych produktów: miodu, mleka, orzechów, świeżych owoców, zbóż, ale mimo to większość ulubionych lokalnych deserów jest niezwykła dla naszych kubków smakowych. Tym bardziej interesujące jest wypróbowanie ich po raz pierwszy:
- Kulfi - tradycyjne lody indyjskie z pistacjami, szafranem i kardamonem;
- Rasgulla - słodkie kulki twarogowe z syropem różanym;
- Gulab Yamuns - mączne kulki z jogurtem i migdałami;
- Jalebi - naleśniki w syropie cukrowym;
- Barfi - smażone w głębokim tłuszczu kulki z mleka w proszku z pistacjami, migdałami i miodem;
- Firni - zapiekanka ryżowa z sułtankami, migdałami i pistacjami;
- Rasmalai to deser z pianki mlecznej z dodatkiem słodkiego syropu.
W Indiach pije się zarówno herbatę, jak i kawę. Na Północy preferowana jest herbata. Hindusi piją ją z mlekiem, cytryną, przyprawami, imbirem lub miodem. Na południu preferuje się kawę. Najbardziej niezwykłym z nich jest Lassi, jogurt ubijany z lodem, przyprawami, cukrem, solą i owocami. Tradycyjnym napojem alkoholowym w Indiach jest Fenny, napar z owoców nerkowca z sokiem kokosowym. Zwykle podaje się go na weselach i innych uroczystościach.
Komentarze (0)