Kuchnia marokańska to połączenie tradycji kulinarnych Berberów z kuchnią arabską (islam jest religią państwową Maroka, podobnie jak sąsiadujących z nim Mauretanii i Algierii) i śródziemnomorską. Kuchnia opiera się na warzywach, owocach (cytrusy, melon, arbuz itp.), fasoli...
Czy tak znane danie jak zupa może być nie tylko smaczne, ale i oryginalne? Top 10 najbardziej niezwykłych zup rozwieje Twoje wątpliwości i zainspiruje Cię do ugotowania czegoś egzotycznego na obiad! Zupy to obfite i zdrowe dania, które można znaleźć w niemal każdej kuchni...
Dlaczego dla chrześcijan lepiej jest zrezygnować z mięsa w piątki? Dlaczego muzułmanie nie jedzą wieprzowiny, a Żydzi nie mieszają mięsa z nabiałem? Kanony religijne, które określają nawyki żywieniowe, są dla wierzących całkowicie logiczne. "Powiedz mi, co jesz, a ja ci...
Afrykańska kuchnia narodowa to pojęcie więcej niż względne. Łączy w sobie kuchnie krajów o różnych kulturach. Specjaliści wyróżniają kilka dużych kategorii, które obejmują kuchnie tętniących życiem, oryginalnych krajów Afryki Północnej, Wschodniej i Południowej, a także...
Każdy naród ma swoją tradycyjną kuchnię, w której skład wchodzi kilka słynnych potraw. Każda kuchnia różni się pod względem asortymentu produktów używanych do gotowania. Produkty różnią się w zależności od ich pochodzenia geograficznego, co wpływa na skład dań narodowych...