Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia europejska - historia oraz charakterystyka potraw
Kuchnia europejska składa się z tradycji z całej Europy: od Irlandii po Turcję. Kuchnia europejska jest tak barwna i różnorodna jak zwyczaje, tradycje i klimat krajów tworzących Europę. Co wspólnego mają kuchnie europejskie? Jak zmieniały się tradycje kulinarne? Na czym opierają się słynne europejskie przepisy kulinarne?
Kuchnia europejska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Najlepsze przepisy kuchni europejskiej są znane każdemu szanującemu się kucharzowi. A wizytę w europejskiej restauracji można porównać do fascynującej podróży po kontynencie.
Odmiany kuchni europejskiej
Europa jest zróżnicowana pod względem osobliwości klimatycznych, zwyczajów, sposobu życia, dlatego trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jaka jest kuchnia europejska? Termin ten oznacza tradycje kulinarne wszystkich krajów europejskich, ale większą uwagę poświęca się zwykle zachodniej części Europy i regionowi śródziemnomorskiemu. Kuchnię europejską pod względem uwarunkowań można podzielić na kilka kierunków, stosując zasadę bliskości terytorialnej:
- kuchnia północnoeuropejska (Wielka Brytania, Skandynawia, kraje bałtyckie), oparta na rybach i owocach morza, a łagodny klimat krajów bałtyckich urozmaicił przepisy kuchni europejskiej o dary natury: warzywa, jagody, zboża, grzyby;
- kuchnia środkowoeuropejska (Czechy, Węgry, Polska, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Austria, Niemcy), wyróżniająca się upodobaniem do mięsnych kiełbas i warzywnych dodatków, słodkich wypieków oraz kawy, naparów owocowych i piwa;
- kuchnia południowoeuropejska, czyli śródziemnomorska (Włochy, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Chorwacja, Serbia, Turcja - każdy z tych krajów ma swoje barwne potrawy, jednak kuchnia europejska o południowym charakterze ma coś wspólnego: dużo ryb i mięsa, wysokiej jakości nabiał, warzywa, zioła i owoce, kult oliwy z oliwek i wina);
- kuchnia wschodnioeuropejska (Rosja, Ukraina, Armenia, Gruzja, Mołdawia, Bułgaria) jest raczej zgrupowana terytorialnie, ale podobnie jak w kuchni rosyjskiej można znaleźć zapożyczenia z kuchni gruzińskiej czy ormiańskiej i odwrotnie;
- kuchnia zachodnioeuropejska (Francja, Belgia, Holandia, Szwajcaria), słynąca z serów i rolniczych produktów mlecznych, a zwłaszcza kuchnia francuska, którą z jednej strony charakteryzują kulinarne ekscesy i proste kolory Prowansji, z drugiej zaś arystokratyczny i wyrafinowany design kuchni europejskiej.
Kształtowanie się kuchni europejskiej
Rozwój kuchni europejskiej datuje się od średniowiecza. Doskonałość, jaką osiągnęły przepisy kuchni europejskiej, tłumaczy się umiejętnościami kucharzy, którzy służyli na dworach królów, królowych, szlachciców. Kuchnia zwykłych ludzi zawsze była skromniejsza i prostsza. Na przykład biedni ludzie nie mogli sobie pozwolić na codzienne jedzenie mięsa, dlatego kuchnia europejska jest bogata w produkty występujące w naturze, takie jak grzyby, jagody i owoce.
Smaki Europejczyków zmieniały się z wieku na wiek pod wpływem wielu wydarzeń historycznych i przenikania się kultur, ale kuchnia europejska nazywana jest klasyczną, ponieważ my i nasi kontynentalni sąsiedzi zawsze bardzo skrupulatnie podchodziliśmy do jedzenia i byliśmy wymagający, jeśli chodzi o jakość i świeżość produktów.
Główne dania i najlepsze produkty Europy
Jakie potrawy zalicza się do kuchni europejskiej? Najbardziej znane i najlepsze dania kuchni europejskiej przygotowywane są z mięsa, zazwyczaj wołowego. Kult mięsa związany jest z niedostępnością i wysoką ceną tego produktu. Specyfiką europejską jest sposób przyrządzania mięsa na otwartym ogniu, z sosem i marynatą. Mięso tradycyjnie podaje się z dodatkami w postaci świeżych i duszonych warzyw, płatków zbożowych i makaronu.
Przepisy różnią się w zależności od części kontynentu: jest to bogaty chowder z fasoli, orzeźwiające zimne gazpacho, bogaty rosół z kurczaka, zupa rybna. Jednak samo zamiłowanie Europejczyków do zupy można wytłumaczyć historyczną osiadłością ludów, przywiązaniem do własnego ogniska i pola. Nie dziwi więc fakt, że charakterystyka rolnictwa wzbogaciła nasz stół o potrawy z jaj, drobiu i produktów mlecznych.
Osobny rozdział w kontynentalnej książce kucharskiej poświęcony jest sałatkom europejskim. Popularność i różnorodność sałatek tłumaczy się, po pierwsze, upodobaniem do naturalnych produktów, zdrowego odżywiania, harmonijnego łączenia, a po drugie - obfitością sosów, które europejscy kucharze zawdzięczają Francuzom. Przepisy na sałatki europejskie opierają się na warzywach i ziołach, często z dodatkiem ryb, serów, makaronu, bułki tartej i roślin strączkowych.
Mieszkańcy europejskiej części świata z szacunkiem odnoszą się do deserów. Żadne święta nie są kompletne bez deseru, a słodkie potrawy są logicznym zwieńczeniem każdego posiłku.
Niskoprocentowe napoje alkoholowe: wino i piwo są bardzo ważne w kuchni europejskiej. Mają one za zadanie pobudzać apetyt, poprawiać trawienie, wzbogacać smak potraw, rozgrzewać lub orzeźwiać.
Podróżuj po Europie!
Kuchnia europejska na zdjęciach to rumiane, bujne placki z polewami i najcieńsza pizza z czerwonymi kółkami z pomidorów. To grube, soczyste plastry smażonego mięsa i cienkie żabie udka. To legendarny Cezar z kuchni greckiej i równie słynny barszcz z naszej kuchni polskiej.
Współczesna kuchnia europejska, choć popularna, wchłonęła niestety tylko "to, co najlepsze". Przepisy europejskich restauracji są ujednolicone i jednorodne. Przeglądanie książek kucharskich narodów Europy to fascynujące zajęcie. Oglądanie zdjęć i jadłospisów kuchni europejskiej, odkrywanie historii przepisów, próbowanie nowych połączeń smakowych. I oczywiście warto odbywać kulinarne podróże do różnych zakątków Europy wciąż na nowo, korzystając z własnej kuchni.
Komentarze (0)