Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia argentyńska, czyli: "Mięso ponad wszystko"
Każdy region Argentyny ma swoją odrębną historię, klimat, tradycje. Również preferencje żywieniowe Argentyńczyków nie są wyjątkiem. W Buenos Aires (region Pampa) ludzie wolą mięso, na południu (Patagonia, Tierra del Fuego) preferują owoce morza i jagnięcinę, a na północy można skosztować tradycyjnych, bogatych i kremowych zup locro y guizo. Preferencje smakowe samych Argentyńczyków różnią się w zależności od regionu kraju. Pamiętaj jednak o jednym: na pierwszym miejscu jest mięso!
Jeśli ogólnie oceniać kuchnię i tradycyjne potrawy Argentyny, są dwa główne kryteria - proste i, co najważniejsze, obfite!
Wszystko, co ma związek z mięsem, jest a priori tematem rozmów, dyskusji i debat wśród Argentyńczyków. Dieta roślinna czy wegetarianizm w Argentynie praktycznie nie występuje. Asado to nie tylko grillowanie, ale także rytuał, który odbywa się według ściśle określonego protokołu. Cielęcina i plastry wołowiny, chorizo i morcilla są umieszczane na ruszcie i powoli grillowane na węglu drzewnym. Proces jest prosty, a sekretem jest dobre mięso. Na początek podaje się kiełbasy i produkty uboczne, a następnie asado de tira i stek lomo. Jako przystawkę podaje się sałatkę, czasem frytki i chleb. W Argentynie popularne są również mollejas, lokalny przysmak, którego koniecznie trzeba spróbować.
Gdzie można skosztować pysznego mięsa? Z pewnością w restauracjach zwanych parrilla.
Kuchnia argentyńska. empanadas (ciastka)
Według wielu osób odwiedzających Argentynę, argentyńskie empanadas są smaczniejsze niż te w kuchni europejskiej. Od dobrze znanych babcinych pierożków różnią się przede wszystkim małą ilością ciasta i dużą ilością nadzienia. Tradycyjnym argentyńskim farszem do pasztecików jest mięso, kurczak, ser i szynka oraz warzywa. Empanadas można przyrządzać na dwa sposoby - w piekarniku lub we frytownicy. Drugi sposób jest najbardziej popularny. Argentyńczycy generalnie lubią wszystko, co smażone lub rozgotowane.
Makaron
Argentyńskie tradycje kulinarne mają swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej i włoskiej. Znajdziesz tu mnóstwo makaronów i sosów do makaronów, z których różnorodnością nie mogą się równać nawet Włochy.
Znajdziesz tu galushki, zwane w języku argentyńskim "gnocchi". Tradycyjnie w Argentynie gnocchi jada się 29 dnia każdego miesiąca. Pod talerzem z gnocchi kładzie się monetę lub banknot. Uważa się, że zapewnia to dobrobyt finansowy.
Pizza
Jest to również nieodzowny element życia kulinarnego każdego Argentyńczyka. Pizzerie są wszędzie, na rogu prawie każdej dzielnicy. Argentyńczycy nie lubią spędzać dużo czasu na gotowaniu w domu, więc pizza jest codziennym widokiem na obiad w pobliskiej kawiarni. Cechą charakterystyczną pizzy argentyńskiej jest to, że przyrządza się ją na puszystym spodzie i pokrywa dużą ilością sera.
Kuchnia argentyńska. Locro i Guiso/ Tamales
Mocne i bogate zupy locro i guiso są znakiem rozpoznawczym północnych prowincji Argentyny. Kuchnia tego regionu jest pod pewnymi względami podobna do kuchni Peru i Boliwii. Głównym składnikiem każdego guiso lub locro są nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola) i kukurydza. Do garnka wkłada się kawałki mięsa, krwistą kiełbasę, ziemniaki i fasolę i stawia na małym ogniu. Jest bardzo obfity i pyszny!
Ale locro i giso to nie jedyne rzeczy, którymi można się rozkoszować w północnych prowincjach. Koniecznie trzeba spróbować tamales, czyli płaskiego chleba z mąki kukurydzianej zawijanego w liście kukurydzy i gotowanego na parze. Tamales mogą zawierać nadzienie z mięsa mielonego, sera lub warzyw. Uważa się, że tamales były podstawową potrawą Indian, pierwotnych mieszkańców Ameryki Południowej.
Jeśli jesteś w północnych prowincjach Argentyny (Tucumán, Salta, Jujuy), możesz dosłownie zjeść wszystkie te dania na ulicy. W przypadku Buenos Aires sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, miasto jest absolutnie "mięsne". Tutaj musisz poszukać, albo zajrzeć do mojej sekcji poświęconej restauracjom w Buenos Aires.
Kuchnia argentyńska. Milanesa
Bardziej podstawowe rzeczy, hamburguesas i milanesas, są powszechnie znane i oznaczane jako "minutas",czyli fast food. Milanesa to kawałek mięsa pokruszonego w przyprawach i bułce tartej. Jeśli na milanesę położy się kawałek szynki, sera i kilka pomidorów, a następnie zapiecze aż do uzyskania chrupiącej skórki, otrzyma się nieco inne danie, które Argentyńczycy nazywają milanesa napolitana. Danie to najczęściej podawane jest z ulubionymi frytkami każdego Argentyńczyka, jak na zdjęciu. Argentyńczycy są zagorzałymi miłośnikami mięsa w bułce tartej i w mieście jest kilka restauracji, które specjalizują się wyłącznie w tym daniu w różnych wariantach: milanesa napolitano, milanesa swiss, zwykła milanesa.
Mate
Zapewne słyszałeś, że wszyscy Argentyńczycy piją mate - "wszyscy! bez wyjątku". Yerba mate to nazwa rośliny, z której w Argentynie przyrządza się orzeźwiającą herbatę. Nie ma na to innego określenia, ponieważ napój ten jest naprawdę bardzo orzeźwiający i energetyzujący. Argentyńczycy szczerze wierzą, że jest to dobre dla zdrowia. Obecność kofeiny ma działanie pobudzające i jest dobrym sposobem na zaspokojenie głodu. Można poznać, że pije się mate, ponieważ nie robi się jej z filiżanki, ale ze specjalnego pojemnika zwanego tykwą, wykonanego z butelki. Ten cierpki napój przyrządza się za pomocą specjalnej rurki, czyli bumbizhu, na końcu której znajduje się sitko służące do przecedzania naparu. Dopóki smak jest zachowany, do czajnika stale dolewa się gorącej wody. Jeśli w ceremonii bierze udział kilka osób, słoik z dynią jest przekazywany dalej. Jest prawie niemożliwe, aby spróbować tego napoju w kawiarni, nie łamiąc tradycji parzenia go w słoiku po dyni. Zazwyczaj pije się ją z przyjaciółmi, kolegami z pracy lub rodziną, a w kawiarni można napić się mate tylko w torebce.
Komentarze (0)