Historia i charakterystyczne cechy kuchni brytyjskiej

Narodowa kuchnia Wielkiej Brytanii kształtowała się przez wiele stuleci, sięgając czasów przed Chrystusem, kiedy to wyspy zostały zasiedlone przez miejscowe ludy celtyckie. Celtowie tradycyjnie uprawiali owies i pszenicę. Chłopi jedli chleb z tanich ziaren i otrębów, podczas gdy...

Tradycje i cechy kuchni francuskiej

Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najbardziej wykwintnych na świecie. Już dawno wykroczyła poza zwykłe gotowanie, stając się sztuką gastronomiczną, w której ważne są nawet najmniejsze szczegóły. Dlatego tradycje kulinarne tego kraju podziwiają turyści, a sami Francuzi...

Narodowa kuchnia Islandii - słynne dania, napoje i przysmaki

Islandia jest małym krajem nordyckim, zamieszkałym przez około 340 000 osób. Jednak kultura tego kraju jest niepowtarzalna i wyjątkowa, co można powiedzieć przede wszystkim o tradycyjnym jedzeniu Islandczyków. Kuchnia jest odzwierciedleniem chomikowania związanego z ograniczonymi...

Kuchnia grecka - charakterystyka

Grecy uwielbiają zdrową żywność, dlatego przywiązują do niej dużą wagę. Sekret długowieczności Greków tkwi w kuchni śródziemnomorskiej, a wynika on z faktu, że do gotowania używają oni wyłącznie świeżych produktów wysokiej jakości, ziół, przypraw, naturalnej oliwy z...

Kuchnia polska: nasze dania narodowe i ich cechy

Polska to kraj o bogatej i chwalebnej historii oraz wielu ciekawych tradycjach, także gastronomicznych. Polska kuchnia narodowa rozwinęła się z kuchni różnych regionów kraju, mających swoje własne, charakterystyczne cechy. Na polską kuchnię narodową duży wpływ wywarły praktyki...

Kuchnia europejska - historia oraz charakterystyka potraw

Kuchnia europejska składa się z tradycji z całej Europy: od Irlandii po Turcję. Kuchnia europejska jest tak barwna i różnorodna jak zwyczaje, tradycje i klimat krajów tworzących Europę. Co wspólnego mają kuchnie europejskie? Jak zmieniały się tradycje kulinarne? Na czym opierają...