Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejCechy kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska to połączenie tradycji kulinarnych Berberów z kuchnią arabską (islam jest religią państwową Maroka, podobnie jak sąsiadujących z nim Mauretanii i Algierii) i śródziemnomorską.
Kuchnia opiera się na warzywach, owocach (cytrusy, melon, arbuz itp.), fasoli (groch, ciecierzyca, szisza, soczewica, bób, soja), zbożach (ryż, pszenica, proso, jęczmień), rybach (tuńczyk, makrela, okoń, sardynki itp.), owocach morza (krewetki, makrela, sardynki itp.) i ziarnach. W ciepłej porze roku możemy wybrać następujące potrawy: ryby (tuńczyk, makrela, okoń, sardynki itp.), owoce morza (krewetki, płaszczki, ośmiornice itp.), mięso (wołowina, baranina, jagnięcina, cielęcina, kozina), drób (kurczak, kaczka, indyk), przyprawy i przyprawy korzenne (ostra papryka, czosnek, szafran, kminek, imbir, kolendra, pietruszka, kurkuma, mięta, anyż i inne).
Podobnie jak w innych krajach islamskich, przed głównymi daniami podaje się wiele przekąsek (meze). Mogą to być oliwki, różne makarony (np. harissa), hummus, falafel, marynowana fasola (piyah), sałatki warzywne z dodatkiem oliwy z oliwek (np. sałatka marokańska z pomidorami, ogórkami, oliwkami, ziemniakami i zieloną papryką; sałatka z marchewką i kolendrą lub sałatka z ryżu Shergi z rzodkiewką, owocami cytrusowymi i zieleniną). Ogólnie rzecz biorąc, Maroko słynie z przepisów na smaczne i niezwykłe sałatki (np. tabouleh, sałatka krabowa z pomarańczami, sałatka z bakłażana i pomarańczy, sałatka z ośmiornicy). Ponadto na początku posiłku kładzie się płatki pastilli (bastila, bistija) z nadzieniem z kurczaka, zieleniny, orzechów, jajek i cebuli.
Do wszystkich posiłków zdecydowanie podaje się płaski chleb (czasami używa się go zamiast sztućców).
W kuchni marokańskiej istnieje wiele przepisów na zupy. Najpopularniejszymi są:
- Harira,
- Imjadra,
- Chorba,
- Ab Gushte Fasl
Najsłynniejsze dania główne to tagine i kuskus. Tagine to pikantny gulasz mięsny (ale są też tagine z kurczaka i ryb). Kuskus to kasza pszenna z duszonym mięsem, warzywami, rodzynkami sułtańskimi, orzechami i różnymi przyprawami. W Maroku istnieje wiele rodzajów tego dania (nie tylko mięsne, ale także z kurczaka, ryb i warzyw - z pomidorów, marchwi, cukinii, rzepy, dyni, papryki i cebuli). Inne popularne potrawy mięsne to szaszłyki, kofta, meshui (jagnięcina na rożnie).
Ryby i owoce morza są bardzo popularne w Maroku. Słynne dania rybne to samak kebab (kebab z marynowanej ryby) i samak bi-tahina (ryba w folii z pikantnym sosem cytrynowym).
Jak już wiesz, owoce cytrusowe są uwielbiane, uprawiane i eksportowane w Maroku. A propos, kiszenie cytryn jest w Maroku czymś wyjątkowym.
Jeśli chodzi o słodycze, przygotowuje się tu baklavę, shebakia (halva), makrud (kluski), kaab el gzal (bajgle) i wiele innych deserów z miodem, orzechami i owocami.
Co piją Marokańczycy?
Ulubionym napojem Marokańczyków jest miętowa zielona herbata. Smakuje jak napar z mięty. Zgodnie z tradycją w Maroku zwraca się uwagę na umiejętność parzenia herbaty. Ponadto dużą wagę przywiązuje się do techniki nalewania herbaty. Zakrzywione dziobki czajników umożliwiają napełnianie tym napojem małych filiżanek z dość dużej wysokości. Kultura picia herbaty w Maroko jest zbliżona do tej w kuchni brytyjskiej.
W narodowym posiłku herbata miętowa pełni rolę osobnego deseru. Jednym z najważniejszych lokalnych rytuałów jest picie herbaty z rodziną i przyjaciółmi.
Gdziekolwiek podróżujesz w Maroku, wszędzie dostaniesz gorącą mocną kawę. Jest przygotowany z kardamonem. Przyzwyczajenie się do tej kawy zajmuje trochę czasu. Mniej popularna jest kahu kasse – kawa z mlekiem.
Od czasów starożytnych winogrona uprawiano w Maroku. Przed islamizacją państwa było tu wielu winiarzy. Ale po założeniu fundacji muzułmańskich produkcja wina poszła na marne. I dopiero wraz z przybyciem Francuzów zaczął się na nowo rozwijać. Koloniści potraktowali sprawę poważnie. Wino z Maroka trafiło do Francji. Tam był mieszany z francuskimi winami. W rezultacie trafił już do końcowego konsumenta pod francuską etykietą. Jednak po odzyskaniu przez kraj niepodległości produkcja wina ponownie spadła. Ale nawet dzisiaj wina marokańskie są bardzo popularne w wielu krajach świata. Ozdobą lokalnej kolekcji win czerwonych są Cabernet President, AitSuala, Maghreb, Taleb, Osta-le, Bouluan itp. Najlepsze białe wina Maroka to Schud-Sotel, Bassro i Valpierre.
Jeśli chodzi o alkohole, Marokańczycy preferują wśród nich mahię, whisky i importowany gin.
Komentarze (0)