Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia azjatycka i jej cechy
Kuchnia azjatycka zapoznaje wszystkich z przysmakami orientalnych potraw, ich przygotowaniem i tradycjami konsumpcyjnymi. Wprowadzenie kuchni azjatyckiej wniesie do Waszego życia piękno, zdrowie i harmonię.
Za kuchnię azjatycką uważa się tradycje kulinarne wielu krajów wschodnich, np: Japonia, Chiny, Tajlandia, Indonezja. Wszystkie produkty żywnościowe z tych krajów mają swoje tradycje i cechy szczególne. Co sprawia, że cała ta wspaniała różnorodność smaków łączy się pod jedną wspólną nazwą: kuchnia azjatycka?
Wspólną cechą jest filozoficzne podejście do jedzenia. Rytuały i tradycje związane z gotowaniem, podawaniem i jedzeniem. Prosty posiłek staje się rozkoszą nie tylko dla ciała, ale i dla duszy, wprowadzając ich w harmonię ze sobą i z otaczającym światem.
Zobacz także: 10 najpopularniejszych kuchni świata
Kuchnia japońska
Starożytni Japończycy początkowo jedli mięso, podobnie jak większość starożytnych mieszkańców naszej planety. Ponieważ jednak wyspy, na których żyli, były ubogie w zwierzynę łowną, musieli opracować inne rodzaje pożywienia. Uważa się, że kuchnia japońska rozpoczęła się wraz z wynalezieniem ryżu. Ze względu na bliskość morza, do ryżu dodawano morskie stworzenia. Takie połączenie okazało się tak korzystne, że do dziś Japończycy są narodem długowiecznych.
Wraz z rozwojem japońskiej historii i kultury rozwijały się także tradycje kulinarne. Rozwinęła się na przykład etyka przy stole, a sposób spożywania posiłków stał się stopniowo prawdziwą sztuką, dość skomplikowaną ceremonią.
Wraz z początkiem komunikacji z Europejczykami zaczęły pojawiać się potrawy mięsne, choć początkowo zapach mięsa przy stole był uważany za nieprzyzwoity i mógł powodować utratę apetytu.
Podstawą kuchni japońskiej jest zachowanie smaku potraw w ich oryginalnej formie, a jedynie podkreślenie ich szczególnych cech. Dlatego też wiele potraw zawiera na przykład surowe ryby.
Dania japońskie służą na ogół z:
- minimalnej obróbki cieplnej;
- stosowania ogromnej liczby sosów, które podkreślają indywidualność każdego dania.
Produkty do gotowania są zazwyczaj wykorzystywane w porze roku, kiedy są szczególnie smaczne. Na przykład:
- wiosną Japończycy używają delikatnych pędów młodego bambusa;
- latem - zimne zupy warzywne;
- jesienią potrawy z ryb przyozdabia się persymoną i marchewką.
Chiny
W Chinach wierzą, że jedzenie pochodzi z nieba i dlatego szybki posiłek nie jest dla nich rozwiązaniem. Każdy posiłek jest momentem spotkania z tajemnicami wszechświata. Posiłek powinien być serią dań, podawanych zgodnie z określonymi rytuałami i w określonej kolejności.
Sztuka gotowania w Chinach rozwijała się przez wiele stuleci. Podobnie jak w Japonii, położenie geograficzne kraju zdeterminowało podstawy tej kuchni. Pomimo ograniczonych zasobów, chińskie potrawy słyną z różnorodności, smaku i użyteczności.
Wśród stosowanych przypraw znajduje się wiele rodzajów ziół leczniczych, które leczą wiele różnych dolegliwości. Na przykład w przypadku bólu głowy lub przeziębienia, a także, oczywiście, w celu wzmocnienia męskiej potencji.
Posiłek w Chinach rozpoczyna się od rozłożenia składników posiłku na poszczególne talerze:
- Przed rozpoczęciem posiłku najpierw pije się zieloną herbatę.
- Następnie podawane są miseczki z zimnymi przekąskami.
- Następnie podaje się ryż i sos, mieszając składniki w trakcie jedzenia, po czym podaje się likier, którym jest grzane wino ryżowe lub matan.
- Na zakończenie posiłku piją rosół i ponownie zieloną herbatę.
W przeciwieństwie do Japonii, kuchnia chińska charakteryzuje się tym, że oryginalny produkt jest przetwarzany nie do poznania. Z tego powodu przepisy kuchni azjatyckiej często wydają się składać z niepasujących do siebie składników.
W oczach chińskich kucharzy prawidłowe ugotowanie potrawy musi skutkować innymi doznaniami smakowymi, ponieważ w przeciwnym razie nie można by zrozumieć, po co w ogóle ją przyrządzono. Na przykład wieprzowina w cukrze lub ogórki słodko-kwaśne.
Zawsze można mówić o różnorodności przepisów z różnych krajów Wschodu, a my nie jesteśmy w stanie opisać wszystkich ciekawostek w jednym artykule. Podsumowując wszystkie dania kuchni azjatyckiej, można jednak powiedzieć to w kilku słowach.
Kuchnia ta jest niezwykle harmonijna i zdrowa. Tylko tutaj znajdziesz idealnie zbilansowane składniki odżywcze i mineralne. Jeśli dbasz o siebie, możesz cieszyć się pięknem i długim życiem. Naucz się kilku przepisów. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Komentarze (0)