Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia tajska - cechy charakterystyczne
Tajlandia to kraj o starożytnych tradycjach, które znajdują odzwierciedlenie we wszystkim, także w gotowaniu. Oczywiście na sposób przyrządzania potraw wpłynęły wpływy z Chin i Indii. Tutaj mówi się, że jeśli danie się nie udaje, to nie kucharz jest winien, ale składniki. Jakość składników jest zawsze na pierwszym miejscu.
Cechy charakterystyczne kuchni tajskiej
Współzależność geografii i gotowania
W kuchni tajskiej łatwo dostrzec echa kuchni narodowych Indii, Kambodży, Laotu, Malezji i Chin. Oczywiście miejscowi mają swoje własne dodatki: dodają zioła, w przeciwieństwie do lubiących przyprawy Hindusów.
Poszczególne regiony Tajlandii mają swój własny, niepowtarzalny wpływ na potrawy narodowe.
- Południe kraju odczuło wpływy Chin i Malezji.
- Regiony wschodnie mają wiele wspólnego z kuchnią Laosu.
- Północna Tajlandia jest domem dla mięsożerców, wielbicieli drobiu i wieprzowiny.
- Centrum kraju zapożycza nieco z obrzeży.
Składniki i smaki: krajowa baza żywności
Większość dań kuchni tajskiej to dziwaczne połączenie składników, które wydają się nie współistnieć. Wszystkie rodzaje szablonów mają następujące cechy:
- W kuchni tajskiej nie ma zakazów dotyczących używania mięsa, ryb, mleka i innych składników. Produkty zwierzęce są tak samo powszechne jak owoce i warzywa.
- Tajska kuchnia jest serwowana według ogólnej zasady: większość składników leży na posłaniu z zieleniny i sałaty.
- Ryż jest podstawą wielu tajskich potraw. Stosuje się tu kilkanaście odmian, wśród nich: ryż biały, czarny, brązowy, czerwony, aromatyczny i glutynowany.
- Popularną bazą do gotowania są również różne rodzaje makaronu. Produkuje się je z pszenicy, ryżu, nasion roślin strączkowych i jaj kurzych.
- Tradycyjne smaki w kuchni tajskiej są kwaśne, słodkie i ostre. Tutaj dosłownie nie można żyć bez curry.
Tajskie sekrety kulinarne
Tajowie mają pewne cechy miar ilościowych charakterystyczne tylko dla swojej kuchni narodowej:
- Tajskie przepisy bardzo rzadko są przepisywane na gram. Zarówno doświadczeni kucharze, jak i nowicjusze często gotują "na oko".
- Miejscowi jedzą małe porcje, ale często. Dlatego też w większości miejsc porcje są niewielkie.
- Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy zazwyczaj nie spędzają na gotowaniu więcej niż pół godziny. Szybkość wynika z użycia otwartego ognia i odpowiednich przyborów kuchennych.
Popularne dania kuchni tajskiej
Podczas podróży po Tajlandii turyści częściej wystawiają pozytywne opinie na temat tych potraw:
- Tom Yam Kung to zupa, której bulion przygotowywany jest z mleka kokosowego. Do tom yam kung dodaje się liście limonki, pomidory i krewetki. Danie to jest bardzo popularne na świecie i ma kilka fanklubów.
- Tom yam kung to sałatka z ostrym czosnkiem i papryką, pikantnymi pomidorami i słodką trzciną cukrową. Podstawę dania stanowią pozbawione smaku orzechy i rośliny strączkowe.
- Tom kai to pikantna zupa z mięsem kurczaka na bazie mleka kokosowego.
- Pad Thai to makaron ryżowy, który zazwyczaj jest zapiekany.
- Khao na fet - ryż i smażona kaczka w bulionie.
- Mi krob to smażone kluski w sosie słodko-kwaśnym.
- Phat tai - makaron ryżowy z kawałkami jajka kurzego i krewetek, podawany w pikantnym sosie.
- Kai ji mu sap - ryż zanurzony w mieszaninie sosu rybnego i kurczaka oraz sosu mięsnego.
- Po pi sod - bułeczki nadziewane jajecznicą, sałatą lub kiełbasą.
- Yam nya - grillowane mięso podawane z ogórkiem, cebulą, papryką. Odrobina soku z limonki.
Desery
W kuchni tajskiej nie zawsze jest dużo deserów: mieszkańcy są obojętni na słodkie przysmaki. Na zakończenie posiłku zwykle podaje się ciastka, bułeczki i puddingi z bananów, ryżu, płatków kokosowych i kurzych jaj. Najpopularniejsze desery w Tajlandii to
- pho tong. Beza, przywieziona przez portugalskich marynarzy;
- kanom luk chap - marcepany kokosowe;
- kleisty ryż z mango - gotowany ryż z kawałkami mango. Polewa się je skondensowanym mlekiem krowim lub kokosowym i posypuje posiekanymi orzechami i nasionami.
Owoce
Owoce są alternatywą dla skomplikowanych deserów. Owoce, do których przyzwyczajeni są mieszkańcy Europy i krajów WNP (gruszki, jabłka, brzoskwinie itp.), są w Tajlandii dość drogie. Sprzedaje się natomiast mnóstwo różnych owoców egzotycznych, od pomelo po jackfruit. Zarówno na targowiskach, jak i w supermarketach owoce można obierać i kroić dla wygody klienta.
Kuchnia egzotyczna
Tajlandia jest znana z wielu wycieczek gastro-turystycznych, których celem jest egzotyczna, wręcz ekstremalna kuchnia. Do takich oryginalnych potraw należą smażone owady: szarańcza, gąsienice, chrząszcze, skorpiony, karaluchy. Przyprawia się je dużą ilością soli, pieprzu i ziół. Takie przekąski najlepiej znaleźć na bazarach spożywczych.
Dodatkową zaletą jest to, że można obserwować proces przygotowania. Smakują chrupko i słono i są doskonałym dodatkiem do piwa zamiast zwykłego chrupkiego pieczywa.
Kuchnia tajska to zd cudowanie jedna z naszych ulubionych! Zawsze i wszędzie :)