Najnowsze artykuły

Kuchnia koreańska - co warto wiedzieć?

Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...

Czytaj Więcej
Kuchnia tajska - cechy...
27 kwietnia 2022 1
Cechy kuchni marokańskiej
26 kwietnia 2022 0
Kuchnia argentyńska, czyli:...
25 kwietnia 2022 0

Kuchnia tajska - cechy charakterystyczne

Tajlandia to kraj o starożytnych tradycjach, które znajdują odzwierciedlenie we wszystkim, także w gotowaniu. Oczywiście na sposób przyrządzania potraw wpłynęły wpływy z Chin i Indii. Tutaj mówi się, że jeśli danie się nie udaje, to nie kucharz jest winien, ale składniki. Jakość składników jest zawsze na pierwszym miejscu.

Cechy charakterystyczne kuchni tajskiej

Współzależność geografii i gotowania

W kuchni tajskiej łatwo dostrzec echa kuchni narodowych Indii, Kambodży, Laotu, Malezji i Chin. Oczywiście miejscowi mają swoje własne dodatki: dodają zioła, w przeciwieństwie do lubiących przyprawy Hindusów.

Poszczególne regiony Tajlandii mają swój własny, niepowtarzalny wpływ na potrawy narodowe.

  • Południe kraju odczuło wpływy Chin i Malezji.
  • Regiony wschodnie mają wiele wspólnego z kuchnią Laosu.
  • Północna Tajlandia jest domem dla mięsożerców, wielbicieli drobiu i wieprzowiny.
  • Centrum kraju zapożycza nieco z obrzeży.

Kuchnia tajska

Składniki i smaki: krajowa baza żywności

Większość dań kuchni tajskiej to dziwaczne połączenie składników, które wydają się nie współistnieć. Wszystkie rodzaje szablonów mają następujące cechy:

  • W kuchni tajskiej nie ma zakazów dotyczących używania mięsa, ryb, mleka i innych składników. Produkty zwierzęce są tak samo powszechne jak owoce i warzywa.
  • Tajska kuchnia jest serwowana według ogólnej zasady: większość składników leży na posłaniu z zieleniny i sałaty.
  • Ryż jest podstawą wielu tajskich potraw. Stosuje się tu kilkanaście odmian, wśród nich: ryż biały, czarny, brązowy, czerwony, aromatyczny i glutynowany.
  • Popularną bazą do gotowania są również różne rodzaje makaronu. Produkuje się je z pszenicy, ryżu, nasion roślin strączkowych i jaj kurzych.
  • Tradycyjne smaki w kuchni tajskiej są kwaśne, słodkie i ostre. Tutaj dosłownie nie można żyć bez curry.

Tajskie sekrety kulinarne

Tajowie mają pewne cechy miar ilościowych charakterystyczne tylko dla swojej kuchni narodowej:

  • Tajskie przepisy bardzo rzadko są przepisywane na gram. Zarówno doświadczeni kucharze, jak i nowicjusze często gotują "na oko".
  • Miejscowi jedzą małe porcje, ale często. Dlatego też w większości miejsc porcje są niewielkie.
  • Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy zazwyczaj nie spędzają na gotowaniu więcej niż pół godziny. Szybkość wynika z użycia otwartego ognia i odpowiednich przyborów kuchennych.

Kuchnia tajska

Popularne dania kuchni tajskiej

Podczas podróży po Tajlandii turyści częściej wystawiają pozytywne opinie na temat tych potraw:

  • Tom Yam Kung to zupa, której bulion przygotowywany jest z mleka kokosowego. Do tom yam kung dodaje się liście limonki, pomidory i krewetki. Danie to jest bardzo popularne na świecie i ma kilka fanklubów.
  • Tom yam kung to sałatka z ostrym czosnkiem i papryką, pikantnymi pomidorami i słodką trzciną cukrową. Podstawę dania stanowią pozbawione smaku orzechy i rośliny strączkowe.
  • Tom kai to pikantna zupa z mięsem kurczaka na bazie mleka kokosowego.
  • Pad Thai to makaron ryżowy, który zazwyczaj jest zapiekany.
  • Khao na fet - ryż i smażona kaczka w bulionie.
  • Mi krob to smażone kluski w sosie słodko-kwaśnym.
  • Phat tai - makaron ryżowy z kawałkami jajka kurzego i krewetek, podawany w pikantnym sosie.
  • Kai ji mu sap - ryż zanurzony w mieszaninie sosu rybnego i kurczaka oraz sosu mięsnego.
  • Po pi sod - bułeczki nadziewane jajecznicą, sałatą lub kiełbasą.
  • Yam nya - grillowane mięso podawane z ogórkiem, cebulą, papryką. Odrobina soku z limonki.

Desery

W kuchni tajskiej nie zawsze jest dużo deserów: mieszkańcy są obojętni na słodkie przysmaki. Na zakończenie posiłku zwykle podaje się ciastka, bułeczki i puddingi z bananów, ryżu, płatków kokosowych i kurzych jaj. Najpopularniejsze desery w Tajlandii to

  • pho tong. Beza, przywieziona przez portugalskich marynarzy;
  • kanom luk chap - marcepany kokosowe;
  • kleisty ryż z mango - gotowany ryż z kawałkami mango. Polewa się je skondensowanym mlekiem krowim lub kokosowym i posypuje posiekanymi orzechami i nasionami.

Owoce

Owoce są alternatywą dla skomplikowanych deserów. Owoce, do których przyzwyczajeni są mieszkańcy Europy i krajów WNP (gruszki, jabłka, brzoskwinie itp.), są w Tajlandii dość drogie. Sprzedaje się natomiast mnóstwo różnych owoców egzotycznych, od pomelo po jackfruit. Zarówno na targowiskach, jak i w supermarketach owoce można obierać i kroić dla wygody klienta.

Pomelo

Kuchnia egzotyczna

Tajlandia jest znana z wielu wycieczek gastro-turystycznych, których celem jest egzotyczna, wręcz ekstremalna kuchnia. Do takich oryginalnych potraw należą smażone owady: szarańcza, gąsienice, chrząszcze, skorpiony, karaluchy. Przyprawia się je dużą ilością soli, pieprzu i ziół. Takie przekąski najlepiej znaleźć na bazarach spożywczych.

Dodatkową zaletą jest to, że można obserwować proces przygotowania. Smakują chrupko i słono i są doskonałym dodatkiem do piwa zamiast zwykłego chrupkiego pieczywa. 

Komentarze (1)

  1. Kuchnia tajska to zd cudowanie jedna z naszych ulubionych! Zawsze i wszędzie :)

Zostaw komentarz