Najnowsze artykuły

Kuchnia koreańska - co warto wiedzieć?

Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...

Czytaj Więcej
Kuchnia tajska - cechy...
27 kwietnia 2022 1
Cechy kuchni marokańskiej
26 kwietnia 2022 0
Kuchnia argentyńska, czyli:...
25 kwietnia 2022 0

Tradycje i cechy kuchni francuskiej

Croissanty

Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najbardziej wykwintnych na świecie. Już dawno wykroczyła poza zwykłe gotowanie, stając się sztuką gastronomiczną, w której ważne są nawet najmniejsze szczegóły. Dlatego tradycje kulinarne tego kraju podziwiają turyści, a sami Francuzi, jak prawdziwi smakosze, uwielbiają pysznie jeść - dla nich jedzenie to cały rytuał, z którego czerpią niezrównaną przyjemność…

Złożone kombinacje produktów, wykwintne sosy przyrządzane zgodnie z wszelkimi zasadami gotowania, sery, kiełbasy i oczywiście wino - czyż nie w tym tkwi sekret niezwykłej popularności kuchni francuskiej, która nikogo nie może pozostawić obojętnym? 

Kuchnia francuska

Kuchnię regionalna a "haute cuisine"

Kuchnię francuską można podzielić na dwa główne segmenty: kuchnię regionalną i haute cuisine. Kuchnia regionalna obejmuje tradycyjne potrawy będące specjalnością danego regionu kraju, przygotowywane tam od wieków według starannie zachowanych przepisów; przykładem może być zupa rybna Bouillabaisse z Marsylii lub wołowina po burgundzku. Tradycyjnie w regionach nadmorskich używa się głównie owoców morza, w północnych prowincjach preferuje się wieprzowinę, kapustę, a w południowych - przyprawy, wino, cebulę i czosnek. Podczas gdy kuchnia regionalna była domeną zwykłych obywateli, na królewskich obiadach i bankietach serwowano dania haute cuisine (foie gras, żabie udka, skomplikowane desery i inne wykwintne przysmaki gościły na królewskim stole).

Francuzi mają bardzo szczególny stosunek do jedzenia i pod tym względem nawet Włosi im nie dorównują. W kraju panuje kult dobrego jedzenia. Może dlatego zagraniczne fast foody nie przyjęły się we Francji. Nie chciałbyś iść po hamburgera z McDonald's czy KFC; na pewno byś go znalazł, ale byłbyś zaskoczony ceną i smakiem. A to dlatego, że Francuzi wolą nawet lokalnie produkowane fast foody.

Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że Francuzi, cenią nie tylko sam akt jedzenia, ale także towarzystwo, w którym się ono odbywa. Kolacje i tradycyjne obiady są planowane z dużym wyprzedzeniem, menu jest szczegółowo przemyślane, a stół nakryty zgodnie z wszelkimi zasadami etykiety. Ale te spotkania towarzyskie dobrze się komponują ze spontanicznymi spotkaniami z przyjaciółmi przy kieliszku czerwonego, białego lub różowego wina. 

Czerwone wino

Zobacz także: Kuchnia grecka - charakterystyka

Sery francuskie

Sery są wizytówką Francji. Są one jej skarbem narodowym. Kozi, owczy, krowi, comté, Brie, Camembert, Roquefort i kantalupa to tylko niewielka część całej gamy, a dwa artykuły nie wystarczyłyby, aby wymienić wszystkie odmiany. Sery spożywa się jako samodzielne danie uzupełniające smak wina, ale dodaje się je również do sałatek i zup, omletów i deserów. A przed deserem zawsze podaje się gościom danie z sera i owoców.

Wino we Francji

Wino jest dla Francuzów kolejnym źródłem dumy narodowej. Królami francuskiego wina są Bordeaux i Burgundia, ale to nie wszystko, z czego można być dumnym. W końcu jest też słynny na całym świecie szampan, Beaujolais Nouveau, Pinot Noir, Chablis i wiele, wiele innych. Dla amatorów mocniejszych trunków przeznaczone są Calvados i Cognac. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli przyjedzie się do Francji, każdy może znaleźć coś wyjątkowego. Francuzi są wielkimi piwoszami, a kieliszek wina jest nieodzownym elementem dobrego posiłku i nie należy go pomijać.

Croissanty, bagietki, podpłomyki z sułtankami lub czekoladą to początek dnia każdego Francuza. Rano w całym kraju unosi się smakowity aromat świeżo wypiekanych produktów, a przed piekarniami ustawiają się kolejki po chleb. Mieszkańcy znają się także na różnorodnych deserach, dlatego turyści powinni uważać, by pod koniec wakacji nie zabrakło im ulubionego ciasta.

Nie można sobie wyobrazić kuchni francuskiej bez sosów. Jest ich ponad 3 tysiące. Dzięki różnorodnym dipom i sosom kuchnia francuska nabiera nowych odcieni, a nawet najprostsze produkty ukazują się w nowy sposób. Nie bez powodu francuskie gospodynie uważają, że ta sama sałatka, kawałek ryby czy mięsa może smakować zupełnie inaczej, jeśli przyrządzi się je z różnymi dressingami.

Sery

Przyprawy i zioła są na porządku dziennym w kuchni francuskiej. Osoby mieszkające poza domem uważają za swój obowiązek wyhodowanie w ogrodzie, na balkonie lub po prostu w doniczce na parapecie bukietów aromatycznych ziół, które później posłużą do szlachetnego celu, jakim jest gotowanie.

Warzywa są tradycyjnym dodatkiem do gorących dań we Francji. Ziemniaki są szczególnie lubiane i podaje się je o każdej porze roku, w postaci puree, smażone lub pieczone. Nie zaniedbują też szparagów, karczochów, cukinii i bakłażanów - wszystko zależy od pory roku.

Francuzi uwielbiają mięso i wiedzą, jak je przyrządzać. Podstawą kuchni francuskiej jest wołowina, cielęcina, wieprzowina i drób. Ryby są najbardziej rozpowszechnione na obszarach przybrzeżnych kraju. Owoce morza są jednak uważane za tradycyjny przysmak bożonarodzeniowy.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz