Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia grecka - charakterystyka
Grecy uwielbiają zdrową żywność, dlatego przywiązują do niej dużą wagę. Sekret długowieczności Greków tkwi w kuchni śródziemnomorskiej, a wynika on z faktu, że do gotowania używają oni wyłącznie świeżych produktów wysokiej jakości, ziół, przypraw, naturalnej oliwy z oliwek oraz wielu różnych ziół i warzyw.
Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto wspomnieć. To fakt, że Grecy nie lubią jeść w samotności. Prawdę mówiąc, jest to prawie niemożliwe, ponieważ całe życie Greków toczy się dosłownie na ulicy, na oczach sąsiadów. Tutaj uczta trwa ponad godzinę, ponieważ każdemu greckiemu posiłkowi towarzyszą długie rozmowy. Jedno, co można powiedzieć, to że Grecy jedzą po to, by się socjalizować, a nie po to, by żyć.
W Grecji jest wiele dużych i małych restauracji, kawiarni i kawiarni, jadłodajni i tawern. Sekret dobrego jedzenia dla gości polega na tym, że najlepiej jeść w miejscu, w którym robią to Grecy.
Główne dania oferowane we wszystkich greckich restauracjach
- Dania z owoców morza. Krewetki, ośmiornice, kalmary i homary przyrządza się na wiele różnych sposobów. I to nie licząc dań rybnych. W Grecji są tawerny rybne, w których można wejść do kuchni i wybrać sobie rybę.
- Dania mięsne. Znajdziesz tu dania mięsne, takie jak Paidakia (żeberka jagnięce), Brizola (gotowane na węglu drzewnym kotlety cielęce i wieprzowe), Souvlaki (małe kebaby podawane na patyku), Gyros (drobno posiekane mięso), Arni Psito (delikatna jagnięcina z grilla) i Stifado (gulasz wołowy lub króliczy z sosem cebulowym).
- Sałatka grecka. Sałatka grecka od dawna jest głównym daniem narodowym Greków. Składa się z pomidorów, ogórków, cebuli, sera feta i oliwek. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy mielonym czarnym pieprzem oraz oregano, co sprawia, że to danie nie ma sobie równych na świecie.
- Sosy. Najsłynniejszym kremowym sosem jest tzatziki. Greccy kucharze przyrządzają go z jogurtu, tartych świeżych ogórków, koperku i czosnku.
- Tradycyjne dania kuchni greckiej. Dolma (faszerowane liście winogron lub kapusty z ryżem lub mięsem mielonym), Pastizio (zapiekany makaron z mięsem mielonym i sosem beszamelowym), Moussaka (zapiekanka z bakłażana, cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego, podawana z sosem beszamelowym).
Grecka oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem prawie wszystkich potraw. Oliwa z oliwek ma swój wyjątkowy smak i jest bardzo zdrowa. Nawiasem mówiąc, wielu Greków uważa, że długowieczność Greków wynika z faktu, że spożywają oni duże ilości oliwy z oliwek. Szacuje się, że przeciętny Grek zużywa dwadzieścia litrów oliwy z oliwek rocznie. W kuchni europejskiej tylko Włosi mogą się równać z Grekami pod względem spożycia oliwy.
Oliwki znajdziemy na każdym kroku. W Grecji uprawia się ogromną liczbę odmian tej rośliny: jedne nadają się do gotowania, inne do produkcji oleju. Grecy rozróżniają oliwki na podstawie smaku, wielkości, okresu dojrzewania i innych właściwości. Jeśli lubisz oliwki, to Grecja jest dla Ciebie.
Ser feta jest kulinarnym znakiem rozpoznawczym Grecji. Wytwarza się go z mleka owczego, a w niektórych przypadkach z mleka koziego, i przechowuje w solance. Grecja szczyci się dużą liczbą odmian sera i bogatą historią. A tak na marginesie, pierwsze wzmianki o tym produkcie można znaleźć już w "Odysei" Homera. Popularność tego słynnego sera rośnie z każdym rokiem, nie tylko w samej Grecji, ale także za granicą.
Innym częstym gościem na greckim stole jest cytryna. Bez względu na to, jakie danie zamówisz w Grecji, cytryna będzie Ci stale towarzyszyć. Sok z cytryny dodaje się do prawie każdej potrawy, czy to rybnej, czy mięsnej. Sok z cytryny smakuje o wiele lepiej, a w połączeniu z oliwą z oliwek jest również bardzo zdrowy.
Wino w Grecji
Co to za danie bez wina? Cóż, w Grecji do każdego dania można dobrać odpowiednie wino. Również w tym przypadku Grecja nie zawodzi.
Historia tradycyjnego winiarstwa sięga ponad pięciu tysięcy lat wstecz. Sama natura stworzyła idealne warunki do uprawy winogron. W Grecji można spróbować słynnych win, takich jak Cabernet Sauvignon, Muscat, Merlot, Mandilari, Afiri, Amorgiano i wielu innych niesamowitych bukietów smakowych, które zadziwią każdego.
A finałem są oczywiście greckie desery, które podaje się po każdym posiłku. Greckie słodycze to m.in. kadaifi, pachvala, galaktoboureko - ciasto francuskie, greckie dżemy i konfitury. Krótko mówiąc, wszystko jest tu pyszne i niesamowite.
Najbardziej popularnym i lubianym napojem wśród Greków jest kawa. Każdy Grek wypijał co najmniej dwie filiżanki kawy dziennie. Piją ten boski napój rano, w ciągu dnia, wieczorem, podczas odwiedzin, w pracy, sami i z przyjaciółmi. Najpopularniejsze odmiany to kawa po grecku (ellinikos kafes), którą przyrządza się ze świeżo zmielonej kawy, oraz grecka kawa "frappe", czyli zimna kawa rozpuszczalna z bitym mlekiem lub bez.
Kraj ten obfituje w owoce, więc świeże arbuzy, pomarańcze, winogrona i melony są zawsze na stole każdego Greka. Największą część zbiorów winogron przeznacza się na produkcję wina, ponieważ Grecja jest ojczyzną winiarstwa, choć greckie wina nie są tak znane jak np. francuskie. Można jednak śmiało powiedzieć, że wina z tego kraju przewyższają znane wina pod względem walorów smakowych.
Komentarze (0)