Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejTradycyjne dania południowoamerykańskie
Kuchnia latynoamerykańska to feeria barw, różnorodność smaków i odurzające aromaty. Jest to połączenie tradycji ludów kontynentu amerykańskiego i Europy. To rodzinne biesiady, gościnni gospodarze i huczne świętowanie. A czasem chciałoby się być częścią tej egzotycznej atmosfery i poczuć się częścią nieznanego świata. Dlaczego więc nie zacząć poznawania kuchni latynoamerykańskiej od jej tradycyjnych potraw?
Meksyk - Burrito
Kiedy ktoś myśli o kuchni południowoamerykańskiej, pierwszą rzeczą, która przychodzi mu do głowy, jest kuchnia meksykańska. Quesadillas, tacos, fajitas, guacomole, enchiladas i wiele innych przysmaków było znanych w całej Europie. Jednak za najsłynniejsze danie uważa się burrito. Tradycyjnie składa się z mielonego mięsa lub kurczaka, smażonej fasoli i ryżu. Jednak bardzo często spotyka się przepisy, w których do tej bazy dodaje się pomidory, sałatę, awokado, ser i różne sosy (najczęściej śmietanę i/lub salsę).
Co ciekawe, samo słowo "burrito" tłumaczy się jako "osioł". Mówi się, że kształt potrawy przypomina ośle ucho lub zwinięty koc, który zwykle umieszcza się na grzbietach osłów. Jest też opowieść o staruszku Juanie Mendozie, zwanym "Burrito". Mieszkał na granicy Meksyku i Stanów Zjednoczonych i był znany ze swoich umiejętności kulinarnych. Podróżni i miejscowi często przychodzili do Señora Mendozy i zabierali ze sobą jedzenie. Aby ułatwić przenoszenie i spożywanie posiłków, staruszek postanowił zawijać je w tortille.
Chile - Caldio de congrio
Kuchnia chilijska jest uważana za najbardziej zeuropeizowaną w Ameryce Łacińskiej. Wykorzystano w nim nie tylko tradycje kulinarne miejscowej ludności, ale także Francji, Włoch i Niemiec. Ze względu na swoje położenie - kraj leży pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku a górami Andów - Chile oferuje obfitość dań zarówno mięsnych, jak i rybnych. To zabawny zbieg okoliczności, że kraj ten przypomina papryczkę chili, która jest również jedną z głównych upraw w tym kraju. Miejscowi nie przepadają jednak za pikantnymi potrawami i wolą nie przesadzać z ich ilością w swojej kuchni.
Jednym z najbardziej znanych narodowych dań chilijskich jest zupa "Caldio de congrio" z węgorza morskiego. Zupa ta zyskała sławę daleko poza granicami kraju. Być może z pomocą chilijskiego poety, laureata Nagrody Nobla, Pablo Nerudy. Poeta poświęcił swojej ulubionej potrawie odę, którą nazwał "Oda al Caldillo de Congrio" (Oda do Caldillo de Congrio).
Zupę przyrządza się, gotując osobno głowę ryby, cebulę, marchew, czosnek, pieprz i kolendrę, a następnie dodając do gotującego się wywaru mięso węgorza oraz wywar z ziemniaków, pomidorów, cebuli i czosnku.
Peru - Lomo Saltado
Peru ma jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na całym kontynencie południowoamerykańskim. Nie tylko dlatego, że łączy w sobie tradycje kulinarne Indian, Europejczyków i... Chińczyków. Od połowy XIX wieku do Peru zaczęli przybywać pierwsi chińscy imigranci - biedni chłopi z portugalskich kolonii Makau i Kantończycy. Przywieźli oni do Peru swoje zwyczajowe potrawy i przekazali miejscowej ludności swoją narodową kuchnię.
Dzięki temu pokrewieństwu kulturowemu w kuchni peruwiańskiej powstało wiele przepisów opartych na tradycjach peruwiańskich i kreolskich. Jednym z przykładów jest Lomo-Saltado, gulasz z warzywami w chińskim stylu.
Do jego produkcji używa się najlepszej jakości mięsa wołowego. Mięso jest krojone w cienkie plastry w poprzek ziarna i smażone w woku. Do mięsa dodaje się kminek, czosnek, pieprz, cebulę, ocet ryżowy lub winny i sos sojowy. Nazwa potrawy pochodzi od hiszpańskiego słowa "saltado", które oznacza "skakać". Podczas gotowania wszystkie składniki są stale mieszane, aby się dobrze wymieszały. Dodatkiem do dania jest ryż lub smażone ziemniaki.
Argentyna - Asado
Jeśli chodzi o kuchnię argentyńską, nic innego nie przychodzi na myśl, jak tylko wino i wołowina. Argentyna słynie z mięsa i jest jednym z głównych jego eksporterów na świecie. W rzeczywistości słowo "asado" odnosi się do każdego rodzaju mięsa (głównie wołowiny, ale popularne są również jagnięcina i wieprzowina), grillowanego lub pieczonego na rożnie. Jest ona powszechna na całym południu kontynentu, ale Argentyna jest największym zwolennikiem tego sposobu gotowania.
Mięso jest tradycyjnie przygotowywane tylko przez mężczyzn. Istnieje nawet osobna kasta kucharzy - asadores. Palą tylko asados i nic więcej. Najpopularniejszym rodzajem mięsa wołowego są żeberka wołowe, ale także żeberka, schab, kiełbaski krwiste, kiełbaski chorizo, a nawet flaki. Gotowe mięso podaje się zwykle z czerwonym winem, chlebem i sosem chimichurri. Sos przygotowuje się z natki pietruszki, dużej ilości mielonego czosnku, różnych ziół, przypraw, oliwy z oliwek i białego lub czerwonego octu. I musi być przygotowany dzień wcześniej, zanim znajdzie się na stole.
Komentarze (0)