Najnowsze artykuły

Kuchnia koreańska - co warto wiedzieć?

Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...

Czytaj Więcej
Kuchnia tajska - cechy...
27 kwietnia 2022 1
Cechy kuchni marokańskiej
26 kwietnia 2022 0
Kuchnia argentyńska, czyli:...
25 kwietnia 2022 0

Kuchnia hawajska - 9 najlepszych potraw na Hawajach

Kuchnia hawajska obejmuje pięć odrębnych stylów żywieniowych, które odzwierciedlają fale imigracji na Hawaje. Kiedy imigranci przybyli na Hawaje, zazwyczaj przywozili ze sobą przepisy kulinarne, które były bliskie ich sercu i które później wywarły wpływ na cały region. Ta mieszanka, składająca się głównie z kuchni azjatyckiej, pochodzącej z Chin, Korei, Japonii, Filipin i Portugalii, stworzyła niepowtarzalny na Hawajach styl "lokalnego jedzenia".

Narodowa kuchnia hawajska należy do szczególnego stylu fusion. Jego rozwój wynikał z dążenia do odejścia od długodystansowych składników, które kopiowały przepisy kontynentalne.

Jak powstała kuchnia hawajska?

Ideą powstania tradycyjnej kuchni hawajskiej było połączenie lokalnych hodowców, rybaków i rolników z szefami kuchni i firmami z branży hotelarsko-gastronomicznej. Międzynarodowa i kontynentalna kuchnia hotelowa, oparta na produktach i przepisach importowanych z kontynentu, została zastąpiona daniami przygotowywanymi z produktów lokalnych.

Jeśli chodzi o jedzenie, to wyjątkowość kuchni hawajskiej polega na stosowaniu różnych ziół, sosów, przypraw i innych składników, takich jak ananas, kokos, słodkie ziemniaki, taro i bataty. Przyprawy obejmują sól morską (pa'akai), zmielone orzechy (kukui), wodorosty (limu) i trzcinę cukrową (ko), która była wcześniej używana jako słodycz i środek leczniczy. Mięso i ryby gotowane według specjalnej receptury w ziemnych piecach (imo) zajmują szczególne, zaszczytne miejsce w kuchni hawajskiej.

Nazwy wielu potraw wydają się nowicjuszom dość dziwne, ale w niczym nie umniejsza to ich doskonałego smaku.

Ananas

Czego warto spróbować na Hawajach

Hawaje można śmiało nazwać największym kolekcjonerem przepisów i tradycji kulinarnych. Jest to fuzja głównych dziedzictw od azjatyckiego po europejskie i inne możliwe kultury pomiędzy nimi. Jeśli jesteś głodny nowych smaków, znajdziesz je tutaj. Na Hawajach jest w czym wybierać.

Niektóre potrawy mogą być bardziej ryzykowne niż inne, zwłaszcza jeśli jesteś osobą przyzwyczajoną do "standardowego" jedzenia. Ale kiedy już dotrzesz do naszych piaszczystych wybrzeży, warto spróbować kultowych przysmaków Hawajów. Wypróbuj je przed wyjazdem.

9 najlepszych potraw z Hawajów:

1. Poi - tradycyjna potrawa hawajska

Taro jest podstawową rośliną nie tylko na Hawajach, ale w całej Polinezji (wyspy Pacyfiku).

Poi to gęste purée z korzenia Taro (Kalo), które ma piękny purpurowy kolor. Proces gotowania jest prosty, ale pracochłonny. Gęsty korzeń taro jest gotowany na parze lub pieczony, a następnie ręcznie ugniatany na gładką, szaropurpurową masę. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się wodę, aby uzyskać pożądaną bardzo kleistą konsystencję budyniu lub płynnej pasty (według uznania).

Poi ma neutralny smak - skrobiowy i lekko kwaśny z powodu lekkiej fermentacji podczas gotowania. Do smaku i konsystencji trzeba się trochę przyzwyczaić.

Czasami do potrawy dodaje się odrobinę łososia i przypraw, aby nadać jej ciekawszy smak, a ciasto wykorzystuje się do wypieku przepysznych malasadas lub purpurowych pączków Poi. Wystarczy spróbować pączków, ale jeśli chcesz nawiązać kontakt z tradycjami mieszkańców, koniecznie musisz spróbować świeżo upieczonego makaronu Poi.

Poi było i nadal jest podstawą kuchni hawajskiej. Dziś nadal przyrządza się ją i spożywa podczas spotkań rodzinnych, prostych posiłków i jako szybką przekąskę.

2. Lomi (łosoś Lomi) - uważany za etniczną potrawę hawajską

Informacje o tym, kto jako pierwszy przywiózł na Hawaje solonego łososia, zaginęły w czasie. Najprawdopodobniej przypłynął ze statkami wielorybniczymi na początku XIX wieku. Obecnie łosoś Lomi stał się integralną częścią kuchni hawajskiej i wchodzi w skład większości tradycyjnych potraw hawajskich.

Jest to sałatka przygotowana przez połączenie świeżych pomidorów i suszonego lub solonego łososia, pokrojonego w kostkę, ze słodką i zieloną cebulką. Zwykle z dodatkiem szczypty papryczki chili, a czasem z kruszonym lodem, jeśli nie jest schłodzona. W rezultacie otrzymujemy coś, co można nazwać daniem dodatkowym - salsę w stylu hawajskim. Danie to jest zawsze podawane na zimno i stanowi doskonały dodatek do poi.

Nazwa pochodzi od metody gotowania. Lomi oznacza w języku hawajskim "masować". Siekanie (krojenie w kostkę) i mieszanie wszystkich składników odbywa się poprzez masowanie całej masy rękami.

Łosoś

 

3. Lau Lau

Tradycyjne hawajskie jedzenie nie byłoby kompletne bez przysmaku znanego jako Lau Lau - jest to jedno z ulubionych dań na liście kuchni hawajskiej. Podczas gdy poi przyrządza się z korzenia Taro, Lau Lau zawija się w jego liście.

Podobnie jak tamales lub duża dolma, danie to ma postać koperty z liści taro, w którą wkłada się nadzienie do smaku. Umożliwia to gotowanie potraw na parze. Tradycyjnie Lau Lau przyrządza się z wieprzowiny, ryb lub kurczaka. Zawija się go w warstwy liści i dusi przez kilka godzin w wykopanym pod ziemią piecu. Na górze dół z mięsem obkłada się gorącymi kamieniami, aż stanie się miękki i dymiący. Mięso jest delikatne i soczyste, a liście przybierają konsystencję pieczonego szpinaku.

4. Poke - Hawajska wersja japońskiego sashimi

W dosłownym tłumaczeniu słowo to oznacza "kroić".

Poke hawajskie podaje się w postaci kostek surowej ryby z kombinacją marynat, których jest około 15 odmian. Najczęściej są to ryby występujące w lokalnych wodach - ahi (tuńczyk), ono (wahoo), mahi-mahi (delfin), marlin, często używa się też łososia lub różnych skorupiaków.

W przypadku klasycznego poke surowa ryba jest krojona w kostkę, doprawiana dobrym sosem sojowym, hawajską solą morską, olejem sezamowym inamona (prażone pokruszone orzechy kukui), wodorostami limu lub ogu, słodką cebulą Maui, czasem dodaje się wasabi, kawior, awokado i ewentualnie papryczkę chili.

Uwaga: niektóre restauracje oferują TAKO (ośmiornicę), przyrządzaną w taki sam sposób jak Poke.

Poke to jedno z niewielu lokalnych dań, które łączy w sobie trzy style kuchni hawajskiej. W latach 70. stał się podstawą pożywienia i zyskał tak silną tożsamość kulturową, że magazyn "Honolulu" uznał go za "danie narodowe", tak popularne jak "American Burger" w USA.

Będąc na Hawajach, koniecznie spróbuj zarówno Poke, jak i Taco.  Zakochasz się i uzależnisz od tych smakołyków.

sashimi

5. Huli 

To, co można by uzyskać, gdyby zamarynowany kurczak teriyaki ożenił się z grillem. Jest słodka i pikantna, z dużą ilością imbiru, czosnku i soi - i jest niesamowicie pyszna. Marynata do hawajskiej wersji smażonego kurczaka teriyaki jest wynalazkiem szefa kuchni drobiarskiej Ernesta Morgado, a kluczem do jej przyrządzenia jest przewrócenie jej na drugą stronę po upieczeniu pierwszej, aby glazura się nie przypaliła. Cukier zawarty w sosie karmelizuje się na ptaku, nadając mu chrupiącą krawędź, a wnętrze jest zaskakująco soczyste. Chmury aromatycznego smaku unoszą się w powietrze z rusztów podczas gotowania, nie pozostawiając szans na ich przeoczenie.

6. Krewetki z czosnkiem na północnym wybrzeżu Oahu

Nadmorskie tereny North Shore na głównej wyspie Hawajów są pełne ogromnych fal i farm krewetek słodkowodnych. Idealne środowisko dla surferów, z dostępnością taniego, obfitego i smacznego jedzenia. Po dwóch dekadach od powstania oryginalnych, jaskrawo kolorowych ciężarówek z krewetkami właściciele farmy, Giovanni, wraz z sąsiadami Romym i Fumusem, utrzymują swoją nieskazitelną reputację, obiecując najświeższą, najbardziej ekologiczną żywność.

Obfite porcje pulchnych, zwiniętych krewetek są smażone z drobno pokrojonym czosnkiem. Maleńkie kawałki czosnku wnikają w każdy centymetr krewetki, pod skorupkę. Na patelni skórka jest rumiana i chrupiąca. Krewetki wraz z sosem śmietanowym nakłada się obficie łyżką na kulki ryżu jako dekorację.

krewetki

7. Kalua Pork - świąteczne danie

Kolejny gigant kuchni hawajskiej. Jeśli zdecydujesz się odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, najważniejszym punktem programu musi być odsłonięcie podziemnego pieca (imu), w którym piecze się całą świnię. Proces ten jest długi, ale warto na niego czekać. Szef kuchni zwykle zaczyna proces przed wschodem słońca, kiedy piec jest gotowy. Całą świnię zawiniętą w liście bananowca wkłada się do dołu, przykrywa żarzącymi się kamieniami lawy, zasypuje ziemią i pozostawia na noc do powolnego pieczenia. Staje się bardzo delikatny i zachowuje wspaniały aromat wędzenia. Po wyjęciu i odsłonięciu świni otrzymuje się słynną potrawę z wieprzowiny. Arcydzieło znane jako świnia z Kailua.

Danie to jest podobne do  gulaszu wieprzowego z kuchni argentyńskiej, ale zamiast pikantnego sosu barbecue wieprzowina ma pikantny, drzewno-dymny smak.

8. Orzech Makadamia - najdroższy orzech na świecie

Dlaczego hawajskie orzechy makadamia są tak wyjątkowe?

Na małych hawajskich farmach powstał i rozwinął się cały przemysł związany z hodowlą tego cennego orzecha. W porównaniu z resztą świata są one "złotym standardem" pod względem jakości i smaku. Niezwykły orzech był niegdyś walutą w handlu. Obecnie prawie 60% światowej produkcji uprawia się na Hawajach.

W tym miejscu orzechy dojrzewają w sposób naturalny i opadają na ziemię. Świadczy to o dojrzałości owoców do zbioru, który, o zgrozo, nie jest łatwy do przeprowadzenia... Rozbicie skorupy tego najtwardszego z orzechów jest trudne, ale możliwe. W przeciwieństwie do Brazylii, Australii, południowej Kalifornii i Afryki, na Hawajach orzechy makadamia są zbierane i przetwarzane przez cały rok. A ponieważ wszystkie środki owadobójcze są w tym kraju zakazane, orzechy te są jeszcze cenniejsze.

Ponieważ drzewa rosną w wyjątkowych hawajskich warunkach: optymalne połączenie wulkanicznej gleby, tropikalnych temperatur i opadów (tworzących specyficzny hawajski klimat), ziarna makadamii mają doskonały smak i konsystencję.

Grube orzechy są często łączone z delikatną czekoladą lub karmelem, natomiast mniejsze orzechy kruszą się i rewelacyjnie dodają smaku każdemu daniu głównemu. Dodaje się je do sałatek, owoców morza, a nawet do kawy. Na szczególną uwagę zasługują ceniony olej makadamia i miód

orzech makadamia

9. Owoce - ananas, lilika i awokado

Na czele listy hawajskich smakołyków. Delektowanie się świeżo zerwanymi hawajskimi owocami to źródło przyjemności, król smaków wyspiarskiego życia!

Hawaje zawsze słynęły z owoców, ale gdy ziemia i siła robocza stały się zbyt drogie, przemysł owocowy na Hawajach zaczął podupadać. Mimo to Hawaje słyną i wciąż rozpieszczają nas owocami tropikalnymi, takimi jak: ananas, papaja, smoczy owoc, liczi, mango, awokado, guawa, passiflora, nie wspominając o obfitości owoców cytrusowych.

Komentarze (1)

  1. Najlepsza potrawą jest śledź po hawajsku, tylko nie wiem czy hawajczycy łowią śledzie.

Zostaw komentarz