Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejKuchnia afrykańska - charakterystyka
Afrykańska kuchnia narodowa to pojęcie więcej niż względne. Łączy w sobie kuchnie krajów o różnych kulturach. Specjaliści wyróżniają kilka dużych kategorii, które obejmują kuchnie tętniących życiem, oryginalnych krajów Afryki Północnej, Wschodniej i Południowej, a także oryginalne potrawy tubylcze, egzotyczne dla współczesnych Europejczyków. Na przykład w krajach Afryki Zachodniej gotuje się mięso z nietoperzy. Smaży się ją z curry lub gotuje w zupie.
Co wyróżnia kuchnię afrykańską?
Mówiąc o egzotycznych potrawach czarnego kontynentu, można wyróżnić kilka charakterystycznych cech kuchni afrykańskiej. Wykorzystanie określonych produktów sprawia, że lokalne potrawy są kolorowe i niepowtarzalne. Fakt, że dziś składniki do afrykańskich potraw można kupić w zwykłych supermarketach, można uznać za atrakcyjny.
Osoby, które zdecydowały się na przygotowanie nietypowych potraw, powinny zwrócić uwagę na dużą liczbę przypraw, które nadają potrawom oryginalny smak. W deserach, kaszach i zupach wykorzystuje się lokalne owoce, które nadają potrawom charakterystyczny smak.
Inną cechą charakterystyczną kuchni afrykańskiej jest szczególne upodobanie do kaszy manny. Nawet słynny kuskus, popularny w Afryce Północnej, jest często wytwarzany z pszenicy lub kaszy manny, a nie z prosa. Kasza manna może być stosowana jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych.
Kuchnia północnoafrykańska
Do krajów Afryki Północnej należą Libia, Etiopia, Tunezja, Maroko i Egipt. Kuchnia afrykańska jest uważana przez kucharzy za bardzo podobną do kuchni śródziemnomorskiej. Podstawowy zestaw produktów jest pod wieloma względami podobny do europejskiej kuchni śródziemnomorskiej. Powszechnie stosuje się mięso, owoce morza, jaja, kasze i szeroki wybór warzyw. Obowiązują ograniczenia dotyczące mięsa: wieprzowina jest całkowicie wykluczona, ponieważ główną religią tego regionu jest islam.
Menu północnoafrykańskie zawiera potrawy o egzotycznych nazwach, ale o znanym składzie. Na przykład matbukha, sałatka z pomidorów i słodkiej smażonej papryki, przypomina lecho, a shakshuka, potrawa z jaj smażonych w sosie pomidorowym, jest podobna do znanej wszystkim jajecznicy z pomidorami. To, co je odróżnia, to obecność ostrej papryki i afrykańskich przypraw.
Wpływ sąsiedniego regionu arabskiego jest widoczny w wielu potrawach afrykańskich, zwłaszcza w deserach. Na przykład baklava jest wyrabiana w Turcji i na Arabskim Wschodzie, ale baklava afrykańska ma inny smak. Do jego przygotowania często używa się pistacji, a nie orzechów, do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Najbardziej niezwykła kuchnia RPA
Kuchnia południowoafrykańska jest nieopisaną mieszanką różnych kultur kulinarnych przywiezionych na ten teren przez licznych imigrantów. Tradycyjna kuchnia europejska przenika się z lokalną kulturą kulinarną. W rezultacie przepisy afrykańskie łączą znane potrawy (mięso, owoce morza, warzywa) smażone, duszone, pieczone i przyprawiane. Mogą to być produkty lokalne lub importowane z sąsiednich krajów, np. curry, które pochodzi z kuchni indyjskiej.
Kuchnia wschodnioafrykańska
Kuchnia Afryki Wschodniej to przede wszystkim kuchnia Etiopii, jednego z największych krajów w tej części kontynentu. To, co ją wyróżnia, to oryginalny sposób podawania dań mięsnych i warzywnych, typowych dla tego regionu. Zamiast talerza używa się specjalnego rodzaju ciasta. Wyrwane z ciasta kawałki zastępują łyżki i widelce.
W kuchni stosuje się wiele różnych przypraw, w tym bardzo ostre przyprawy, takie jak czerwona papryka i imbir. Na przykład tradycyjny etiopski firfir to mieszanka oleju i wybranych lokalnych przypraw, zmieszana ze sobą do konsystencji musu i podawana na tradycyjnym płaskim chlebie.
Komentarze (0)