Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj Więcej10 najpopularniejszych kuchni świata
Każdy naród ma swoją tradycyjną kuchnię, w której skład wchodzi kilka słynnych potraw. Każda kuchnia różni się pod względem asortymentu produktów używanych do gotowania. Produkty różnią się w zależności od ich pochodzenia geograficznego, co wpływa na skład dań narodowych.
Stworzyliśmy ranking 10 najpopularniejszych kuchni świata i ich narodowych dań. Wiele z prezentowanych dań można znaleźć w mniejszych i większych miastach Polski. Dzięki temu można skosztować tradycyjnych potraw różnych narodów, poznać ich tradycje i kulturę.
Kuchnia indonezyjska
Dania kuchni indonezyjskiej należą do najjaśniejszych i najbardziej niezwykłych, zawierają wiele warzyw i ziół. W menu znajduje się ponad 5 tys. przepisów. Tradycyjnie używa się w nich wielu produktów roślinnych, z których główną część stanowi ryż różnego rodzaju. Jako przypraw używa się również kukurydzy, soi, mięsa z kurczaka, owoców morza i czarnego pieprzu.
"Nasi goreng" uważane jest za najsłynniejsze danie tej kuchni. Składa się z ryżu i smażonych warzyw, przyprawionych ostrymi przyprawami. Czasami kucharze dodają jajko lub mięso z kurczaka.
Kuchnia chińska
Kraj ten słynie z ogromnej różnorodności potraw, które można podzielić na kilka grup ze względu na zawartość składników. Kuchnia chińska różni się nie tylko różnorodnością używanych produktów, ale także sposobem ich przyrządzania. Tradycje kulinarne różnią się w zależności od regionu, gdzie ta sama potrawa będzie przygotowywana w zupełnie inny sposób. Mimo to istnieją pewne podstawowe zasady dotyczące kuchni chińskiej i używanych w niej tradycyjnych produktów. Głównym składnikiem tradycyjnego chińskiego jedzenia jest ryż, który jest smażony, gotowany, gotowany na parze i przyprawiany. Inne słynne potrawy to: talarki, kaczka po pekińsku, "zupa żółwiowa", placki daikon i jajko stulecia.
Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska czerpie z tradycji Azteków i hiszpańskich zdobywców. Podstawę stanowi mąka kukurydziana, a do tego dochodzi wiele owoców, warzyw i ziół: awokado, dynia, ziemniaki, słodka papryka i pomidory. Meksykanie wykorzystują w swoich potrawach również suszony drób, nasiona roślin strączkowych i różne przyprawy. Najbardziej czczonym i znanym daniem kuchni meksykańskiej jest zupa tortilla, która ma pikantny, charakterystyczny smak. Wykorzystuje się w nich tortille kukurydziane, suszone pomidory i różne przyprawy.
Kuchnia francuska
Tradycyjna kuchnia francuska dzieli się na arystokratyczną i wernakularną, przy czym całkowicie odrzuca się fast foody. Jedzenie wyróżnia się wyrafinowaniem, spożywa się tu raczej egzotyczne produkty: żaby, ślimaki, kasztany. Francuzi używają wyłącznie świeżych produktów, a szczególnie upodobali sobie warzywa korzeniowe: ziemniaki, rzepę, marchew i cebulę. Istnieje wiele słynnych przepisów z wykorzystaniem owoców morza i ryb słodkowodnych. Najbardziej znane francuskie potrawy to ratatouille, quiche, zupa cebulowa, croissanty, trufle, żabie udka.
Kuchnia włoska
Dania kuchni włoskiej są bardzo popularne w Europie i na świecie. Któż nie zna słynnych makaronów, lasagne i pizzy. W tradycyjnych potrawach tego kraju często wykorzystuje się owoce morza, ryby, wiele warzyw, różne zioła i przyprawy. Na uwagę zasługuje również fakt, że większość potraw jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna i zdrowa, dzięki czemu zdobyła uznanie na całym świecie. We włoskich przepisach kulinarnych często wykorzystuje się oliwki i oliwę z oliwek. Każdy region kraju ma swój własny, szczególny sposób przyrządzania dań z makaronu.
Kuchnia hiszpańska
Tradycyjna kuchnia hiszpańska rozwijała się przez kilka wieków, łącząc w sobie tradycje różnych regionów tego południowoeuropejskiego kraju. Jest ona bardzo różnorodna, ale głównym składnikiem wszystkich przepisów jest oliwa z oliwek. Hiszpania produkuje połowę światowej podaży tego produktu. Hiszpańskie potrawy są proste w przygotowaniu i bogate w warzywa, zieleninę, przyprawy i sery. Jako przystawki używa się ryżu i fasoli. Istnieje wiele przepisów na tradycyjne dania z ryb i owoców morza. Najsłynniejsza hiszpańska zupa to gazpacho, przygotowywana z pomidorów i dużej ilości przypraw. Inne słynne potrawy to paella, turrón, jamón, chorizo w cydrze, cuajada. Paella składa się z dwóch głównych składników: szafranu i ryżu. Turro to słodycz, którą w Hiszpanii podaje się na świąteczny stół.
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska to potrawy charakteryzujące się zestawem prostych i świeżych składników. Japońscy kucharze starają się ograniczyć do minimum przetwarzanie żywności, aby zachować jej naturalny smak i walory. Dodaje się również przyprawy, ostre przyprawy i aromaty. Podstawą dań są ryż, ryby i owoce morza. Mieszkańcy Celestii niezbyt często gotują mięso i używają minimalnej ilości tłuszczów zwierzęcych. Kuchnia japońska charakteryzuje się niezwykłą prezentacją potraw, z których najpopularniejsze to sashimi, tempura, sushi i rolki.
Kuchnia indyjska
Szczególne miejsce w kuchni indyjskiej zajmują dania wegetariańskie z fasoli i warzyw, przyprawione dużą ilością przypraw. Hindusi przygotowują swoje tradycyjne potrawy wyłącznie z wielu przypraw, ziół i korzeni, z których najbardziej znane to curry, kurkuma, kminek. Ryż, świeże warzywa, warzywa korzeniowe, ryby i jajka to główne składniki dań indyjskich. Do najpopularniejszych potraw należą tal, przyrządzany z ryżu, przypraw i tortilli kukurydzianych, zupa dhal z fasoli oraz pyszny deser - vattilappam.
Kuchnia tajska
Dania kuchni tajskiej należą do najbardziej niezwykłych na świecie. Przede wszystkim są znane z tego, że używają wielu owoców i przypraw. Oto przepisy z wykorzystaniem suszonych bananów, owoców cytrusowych, kolendry, trawy cytrynowej i kokosa. Jak we wszystkich kuchniach azjatyckich, podstawą jest ryż oraz ryby i owoce morza. Mięso jest używane w Tajlandii tylko w dni świąteczne. Kuchnia tajska słynie z wielu pikantnych sosów, a sos rybny jest jednym z najbardziej znanych. Najbardziej rozpoznawalne potrawy to pikantna zupa z kurczaka "tom-yam" z krewetkami, rybami i różnymi mięczakami. W niektórych przypadkach dodaje się mleko kokosowe. Pad Thai, ze smażonym makaronem ryżowym, krewetkami i tofu. Tom Kha, Yam Woon i Spring Rolls są popularne wśród turystów.
Kuchnia turecka
Potrawy tureckie charakteryzują się dużą różnorodnością stosowanych składników. Turcy często podają w menu dania mięsne i rybne, przyprawione przyprawami i posypane bułką tartą. Dieta zawiera także dużo świeżych warzyw, orzechów, owoców, przypraw i korzeni. Jedną z osobliwości kuchni tureckiej jest obecność na stole orientalnych słodyczy z gorącą herbatą. Najbardziej rozpoznawalnymi przysmakami są rahat-lukum, kebab, dolma, miodowa baklava i inne.
Umiejętności kulinarne kucharzy w każdym kraju opierają się na tradycji przyrządzania potraw z produktów uprawianych na danym obszarze. Przepisy i tajniki gotowania są pieczołowicie przechowywane i przekazywane z pokolenia na pokolenie, co pozwala na przygotowanie tradycyjnych potraw, zachowując ich smak jak w dawnych czasach.
Komentarze (0)