Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejWpływ religii świata na zwyczaje żywieniowe
Dlaczego dla chrześcijan lepiej jest zrezygnować z mięsa w piątki? Dlaczego muzułmanie nie jedzą wieprzowiny, a Żydzi nie mieszają mięsa z nabiałem? Kanony religijne, które określają nawyki żywieniowe, są dla wierzących całkowicie logiczne.
"Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, w co wierzysz". Jedzenie to nie tylko proces przyswajania kalorii. Kuchnie narodowe i upodobania kulinarne różnych ludów zostały ukształtowane przez dwa czynniki: warunki klimatyczne i - w dużej mierze - nakazy religijne. Dla wierzących surowe prawa rządzące praktykami kulinarnymi są całkowicie logiczne. Muzułmanin nie waha się wyjaśnić, dlaczego nie je wieprzowiny, Żyd wyjaśnia, dlaczego nie powinien jeść jednocześnie nabiału i mięsa, hinduista wyjaśnia, dlaczego jest wegetarianinem.
Chrześcijaństwo: piątek - dzień ryb
"Religia, której jednym z głównych obrzędów jest Komunia Święta, czyli spożywanie Ciała i Krwi Pańskiej pod postacią chleba i wina, odwołuje się do zmysłów" - wyjaśnia teolog Manfred Becker-Huberti z Kolonii. - Nic więc dziwnego, że chrześcijaństwo ma wpływ na życie codzienne i upodobania kulinarne. Każdy dzień ma swoją własną receptę, każdy dzień ma swój własny smak. Każdy dzień postu ma swoją własną listę pokarmów, napojów i słodyczy. Zasady zostały ustalone wieki temu i nadal ich przestrzegamy" - mówi.
W zasadzie chrześcijanie mogą jeść prawie wszystko, ale są pewne pokarmy, które są zabronione w czasie Wielkiego Postu lub w określone dni. Na przykład chrześcijanie powinni wykluczyć mięso ze swojej diety w piątek. A w Środę Popielcową (pierwszy dzień postu przed Wielkanocą dla katolików), w poniedziałek Wielkiego Tygodnia i w Wielki Piątek lepiej jest całkowicie powstrzymać się od jedzenia. Becker-Huberti wyjaśnia, dlaczego nie należy jeść mięsa w piątki:
"Piątek jest dniem śmierci naszego Pana Jezusa Chrystusa. Ponieważ stał się ciałem i jednym z nas, nie jemy mięsa, pamiętając o tym. W tym dniu można ją zastąpić rybą. Zgodnie bowiem z pradawnymi wierzeniami wszystko, co znajduje się pod wodą, należy do śmierci i świata demonów. W związku z tym ryba nie należy do świata żywych i może być spożywana" - wyjaśnia teolog.
Islam: zakaz spożywania wieprzowiny i alkoholu
W islamie tradycja kulinarna opiera się na innych zasadach. Zasadniczo muzułmanie mogą spożywać każdą żywność, która nie jest szkodliwa dla ich zdrowia zgodnie z muzułmańskimi kanonami - żywność halal. Jednak również w islamie istnieje szereg ograniczeń. Na przykład, muzułmanie nie powinni pić alkoholu ani jeść wieprzowiny, ponieważ świnie są w islamie uważane za zwierzęta nieczyste. Zabronione jest również spożywanie mięsa zwierząt, które zmarły z przyczyn naturalnych, a także krwi. Socjolog Hasan Kagasa, który kieruje Center for the Study of Religion and Society w Kolonii, wyjaśnia naturę tych zakazów:
"Koran mówi: 'Zabrania się wam jeść martwego mięsa, krwi i wieprzowiny. Przed spożyciem mięsa z tuszy zabitego zwierzęcia musi zostać spuszczona cała krew. Alkohol jest odurzający, a islam zakazuje wszelkich substancji odurzających - człowiek musi być trzeźwy przez całe życie.
Hinduizm: krowa jest świętym zwierzęciem
W hinduizmie istnieją również nakazy religijne dotyczące nawyków żywieniowych. Bóg jest we wszystkim - mówią przekonani hinduiści - jest w każdej żywej istocie. Dlatego też wielu z nich jest ścisłymi wegetarianami, niektórzy nie jedzą jaj ani ryb, a jedynie owoce i warzywa. Krowy są święte dla Hindusów; symbolizują płodność i obfitość i są uważane za matkę milionów Hindusów. Zabicie krowy jest strasznym grzechem i dlatego spożywanie mięsa krów, podobnie jak bydła w ogóle, jest surowo zabronione.
Judaizm
Z drugiej strony Żydzi, w przeciwieństwie do muzułmanów, nie są zobowiązani do powstrzymywania się od picia alkoholu, ale tylko wtedy, gdy jest on "koszerny" - zdatny do spożycia i nie jest sprzeczny z judaizmem. Które pokarmy są uważane za koszerne, a które nie, można zrozumieć, zaglądając do Tory, czyli pierwszych pięciu ksiąg Starego Testamentu. W przypadku owoców i warzyw sprawa jest prosta - wszystkie są koszerne, ale w przypadku zwierząt, ryb i ptaków sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.
W judaizmie można jeść tylko mięso zwierząt parzystokopytnych i przeżuwaczy. Ponadto, zgodnie z Torą, zwierzę musi zostać ubite w określony sposób, a z tuszy musi zostać usunięta cała krew. Koszerni mieszkańcy morskich i rzecznych głębin muszą mieć płetwy i łuski, dlatego jedzenie "owoców morza" (małży, krabów, krewetek, ostryg), tak lubianych przez wielu, jest zakazane przez Torę.
Komentarze (0)