Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejNarodowa kuchnia Islandii - słynne dania, napoje i przysmaki
Islandia jest małym krajem nordyckim, zamieszkałym przez około 340 000 osób. Jednak kultura tego kraju jest niepowtarzalna i wyjątkowa, co można powiedzieć przede wszystkim o tradycyjnym jedzeniu Islandczyków. Kuchnia jest odzwierciedleniem chomikowania związanego z ograniczonymi zasobami.
Ze względu na to, że Islandia jest krajem wyspiarskim, w jej kuchni narodowej królują ryby. W islandzkich wodach występuje ponad trzysta gatunków ryb, wśród nich łosoś, sum, makrela, plamiak, szczupak i inne, więc wybór jest ogromny. Popularnym daniem jest harðfiskur - suszona na soli ryba, często dorsz lub plamiak, zwykle spożywana z masłem. Taka ryba jest podawana w prawie każdej restauracji w kraju i można ją znaleźć w każdym supermarkecie.
Najpopularniejsze dania w Islandii
"Hákarl", bardzo egzotyczne danie dla turystów, to mięso rekina. Jego przygotowanie jest niezwykłe: najpierw mięso jest zakopywane w ziemi na 3 miesiące, a następnie suszone przez kolejne około pół roku. Mięso jest następnie krojone w kostkę i podawane jako przystawka. Mięso rekina można również znaleźć w wielu sklepach. Islandczycy jedzą również mięso wielorybów. Spożywa się również ptaka tupik i delikatne mięso jagnięce, a specjalną potrawą, która często przeraża odwiedzających Islandię, jest "svið", czyli gotowana głowa owcy. To danie ma swoją własną historię, sięgającą czasów, kiedy islandzka biedota nie mogła pozwolić, aby jakakolwiek część zwierzęcia się zmarnowała. W święta, a zwłaszcza w Boże Narodzenie, jada się wędzonego łososia, mięso renifera i wędzoną jagnięcinę.
Islandczycy uwielbiają też słodycze, zwłaszcza lody. Można tu znaleźć praktycznie każdy rodzaj słodkiego, chłodzącego deseru, w tym ulubione przez miejscowych lúxusdýfa - lody z mieszanki karmelu i czekolady. Wyróżniającym się ciastem jest kleina - małe bułeczki ze słodkiego ciasta smażone na tłuszczu zwierzęcym lub oleju roślinnym, często podawane do kawy. W lecie borówki spożywa się ze śmietaną, a także piecze się je w podpłomykach, babeczkach i plackach lub spożywa na surowo.
Islandzki chleb żytni jada się do wielu potraw, zwłaszcza do dań rybnych. Czasami do jego produkcji stosuje się starożytną metodę, która polega na zakopaniu surowego ciasta w pobliżu gorącego źródła. "Skyr" to starożytna potrawa spożywana na Islandii wiele wieków temu, delikatny jogurt z odtłuszczonego mleka, obecnie dostępny w wielu sklepach na Islandii w wielu smakach, zwykle spożywany na śniadanie.
Zobacz też: Historia i charakterystyczne cechy kuchni brytyjskiej
Islandczycy zawsze jedzą frytki ze specjalnym sosem zwanym Kokkteilsósa. Przygotowuje się go z równych ilości kwaśnej śmietany i majonezu (100 g na porcję), które miesza się do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaje 3-4 łyżki ketchupu i 2 łyżeczki słodkiej musztardy. Brennivin, czyli "svartidauði" ("czarna śmierć"), to tradycyjny islandzki napój przyrządzany z tłuczonych ziemniaków i aromatyzowany kminkiem. Reika to islandzka wódka, jedna z najczystszych na świecie, ponieważ do jej produkcji wykorzystuje się wodę z arktycznego źródła przepływającego przez pole lawendy liczące ponad trzy tysiące lat.
Savoir Vivre w Islandii
Zachowanie Islandczyków przy stole jest czasem szokujące dla przyjezdnych. Islandczycy często jedzą bardzo szybko. Tutaj normalne jest odchodzenie od stołu, zanim inni zjedzą, używanie wykałaczki tuż przy stole, rozmawianie z pełnymi ustami i podawanie sobie nowej porcji jedzenia, zanim zostanie ono zaproponowane. Ponadto Islandczycy zawsze sięgają po sól lub potrawę z drugiej strony stołu, ponieważ przeszkadzanie innym w podaniu czegoś jest uważane za niegrzeczne.
W Islandii jest wiele miejsc, w których można skosztować lokalnych i międzynarodowych potraw. Hot dogi są szczególnie popularne na Islandii. "Baejarins Beztu Pylsur to sieć budek z hot-dogami w Reykjaviku, przed którymi zawsze są tłumy, tak dobre są te hot-dogi. Miłośnicy słodkości nie powinni przegapić małej stołecznej lodziarni Ísbúð Vesturbæjar, która od dziesięcioleci sprzedaje najlepsze lody w Reykjaviku. Zwolennikom klasycznych restauracji przypadnie do gustu Old Iceland, rodzinna restauracja w sercu stolicy, serwująca m.in. zupę krem z małży z białym winem i pyszne ciasto migdałowe. W portowym mieście Seydisfjordur znajduje się Norð Austur (Północny Wschód), doskonały bar sushi, w którym wykorzystuje się wyłącznie najświeższe ryby złowione przez miejscowych rybaków.
Komentarze (0)