Najnowsze artykuły

Kuchnia koreańska - co warto wiedzieć?

Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...

Czytaj Więcej
Kuchnia tajska - cechy...
27 kwietnia 2022 1
Cechy kuchni marokańskiej
26 kwietnia 2022 0
Kuchnia argentyńska, czyli:...
25 kwietnia 2022 0

10 najbardziej niezwykłych zup na świecie

Czy tak znane danie jak zupa może być nie tylko smaczne, ale i oryginalne? Top 10 najbardziej niezwykłych zup rozwieje Twoje wątpliwości i zainspiruje Cię do ugotowania czegoś egzotycznego na obiad!

Zupy to obfite i zdrowe dania, które można znaleźć w niemal każdej kuchni narodowej. Znamy około 150 rodzajów zup, które występują w ponad 1200 różnych typach. Wśród typowych mięsnych i warzywnych pierwszych dań znajdują się tak dziwne, że można je umieścić w rankingu najbardziej niezwykłych zup na świecie.

10. Kiburu (Tanzania)

Kiburu to tradycyjna potrawa narodowa plemienia Chagga zamieszkującego podnóża Kilimandżaro. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Kiburu jest robione z normalnych lokalnych produktów - słodkich bananów i fasoli. Jednak jeden składnik sprawił, że znalazł się on w dziesiątce najbardziej zadziwiających wynalazków kulinarnych. Sekret jest prosty: zupę przygotowuje się z wody, w której miesza się wszystkie składniki i do której dodaje się niewielką ilość błota. Według tubylców, ten sekretny składnik nadaje zupie bardzo szczególny, ziemisty smak.

Zupa

9. Zupa z iguany (Aruba)

Zupa z iguany jest popularna w całym regionie Karaibów. Na Arubie iguana jest uważana za odpowiednik mięsa kurczaka. Z tej jaszczurki przyrządza się wiele potraw, zwłaszcza zupy z dużą ilością warzyw i przypraw. Ponieważ legwan ma niezwykle rozgałęziony organ płciowy, wszystkie potrawy z tych gadów są uważane za najsilniejszy afrodyzjak.

8. Shirako lub Shirako (Japonia)

Shirako to japońska zupa krem z mleka dorsza. Japończycy uważają, że jest bardzo pożywny i zdrowy, a ponadto zwiększa wytrzymałość seksualną. Aby przygotować tę zupę, należy wziąć mlecz (czyli woreczki z rybią spermą) i ugotować go w wodzie do konsystencji śmietany. Shirako podaje się nie tylko w restauracjach orientalnych - w Stanach Zjednoczonych znana jest również jako "zupa z mleka rybnego". Uważa się również, że to danie może zwiększyć potencję, jeśli jest spożywane regularnie i w dużych ilościach.

7. Zupa z jąder koguta (Chiny)

Zupa z jąder koguta nie jest zbyt często spotykana w kuchni azjatyckiej: jest to rosół z makaronem na bazie narządów płciowych kurcząt. Według tych, którzy mieli okazję je spróbować, smak jaj kogucich przypomina smak zwykłych jaj kurzych, ale o smaku przypominającym krem. Za przyjemny bonus można uznać efekt uboczny zupy - smakosze mogą liczyć na odmłodzenie skóry i wzrost potencji.

6. Zupa z ptasich gniazd (Chiny)

Prawie wszystkie kraje azjatyckie próbują przypisać sobie autorstwo tej zupy, ale częściej zupa z ptasich gniazd przypisywana jest narodowej kuchni chińskiej. W Chinach danie to uważane jest za przysmak i podawane w najdroższych restauracjach. Zupę przyrządza się z gniazd salangana, które składają się z lepkiej ptasiej śliny. Podczas gotowania gniazda są rozpuszczane w wodzie do konsystencji kwaśnej śmietany. Uważa się, że to danie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga leczyć astmę.

Ptasie gniazda

5. Zupa z łożyska jelenia (Chiny)

Zupki chińskie mocno zakorzeniły się w rankingu najbardziej niezwykłych potraw na świecie, ponieważ jak na europejskie gusta, narodowa kuchnia tego kraju obfituje w dziwne, a nawet szokujące dania. Jednym z nich jest zupa z łożyska jelenia, którą podaje się niemal w każdej restauracji w Szanghaju. Oprócz organu zarodkowego zupa ta zawiera czarne grzyby, pąki roślin wieloletnich i różne przyprawy. Mówi się, że regularne spożywanie tej potrawy przynosi ogromne korzyści dla organizmu człowieka oraz wspomaga pracę mózgu

4. Zupa z ważki (Bali)

Niemal we wszystkich krajach azjatyckich dostępne są różne potrawy z owadów. Na przykład na Bali można dostać zupę z ważki. Najtrudniejszą częścią gotowania tego indonezyjskiego dania jest wyłowienie głównego składnika. Używają lepkich patyczków z lepkim sokiem drzewnym, do których przyklejają się ważki. Po złapaniu odrywa się skrzydła, a ważki gotuje się w mleku kokosowym z czosnkiem i imbirem.

3. Zupa z nietoperza (Wyspy Palau)

Zupa z nietoperzy już dawno przestała być zwykłym domowym daniem Palauańczyków, a stała się przysmakiem dla smakoszy. Nie każdy Palauańczyk odważyłby się spróbować tej wykwintnej mikstury, przyrządzanej z nietoperzy gotowanych żywcem we wrzącym mleku kokosowym. Jednak mieszkańcy wyspy wierzą, że jest to danie, które pomaga nabrać sił i leczy wiele dolegliwości, w tym np. depresję.

Nietoperz

2. Zupa z tygrysich penisów (Chiny)

Narządy rozrodcze różnych zwierząt są często wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Jednak zupa z tygrysiego penisa jest uważana za najdroższą i najbardziej użyteczną. Przygotowanie polega na namoczeniu penisa pręgowanego kota w wodzie, zmieszaniu go z przyprawami i innymi tajemniczymi składnikami oraz gotowaniu na wolnym ogniu przez co najmniej jeden dzień. Mówi się, że zupa ta jest lekarstwem na wszystkie dolegliwości - nietrudno się domyślić, że jest to również lek na męską impotencję.

1. Zupa Tien Khan (Wietnam)

Zupa Tien Khan to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Za ładną nazwą tej zupy, wraz z niezbyt prestiżowymi, ale znanymi podrobami drobiowymi, kryje się jeden dość nieapetyczny składnik - surowa gęsia lub kacza krew. Podaje się go na zimno, a następnie zamraża do konsystencji galaretki. Wietnamczycy wierzą, że zupa z krwi dodaje sił nie tylko osobie, która ją spożywa, ale także temu, kto ją przyrządza.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz