Kuchnia koreańska jest z roku na rok coraz bardziej popularna w Europie i powstaje coraz więcej nowych restauracji i kawiarni specjalizujących się w...
Czytaj WięcejNarodowa kuchnia Gruzji - popularne potrawy
Narodowa kuchnia Gruzji jest jedną z głównych atrakcji tego kraju. Dania są tak smaczne, apetyczne i różnorodne, że mało kto pozostanie obojętny. A jeśli jesteś na diecie lub preferujesz niskokaloryczne posiłki wegetariańskie, życzymy Ci odwagi w pokonywaniu wszystkich apetycznych pokus, które czekają na Ciebie podczas podróży po kraju!
Żywe, hałaśliwe gruzińskie jedzenie jest integralną częścią gruzińskiej kultury. Jeśli będziesz miał szczęście uczestniczyć w takim wydarzeniu, z pewnością zachowasz wiele żywych wspomnień. Jakie są zatem cechy szczególne kuchni gruzińskiej i jakie potrawy cieszą się największą popularnością?
Kuchnia gruzińska: Informacje ogólne
Kontrast pikantności i ostrości jest uważany za jedną z głównych cech kuchni gruzińskiej. Jeśli chodzi o gorące dania główne, dominują potrawy mięsne - nie może ich zabraknąć na żadnym gruzińskim stole. Dlatego mówi się, że w Gruzji trudno jest zostać wegetarianinem. Są tu różne dania z warzyw. Warzywa można stosować jako dodatek do mięs lub ryb, a także jako samodzielne danie.
W kuchni gruzińskiej powszechnie stosuje się orzechy włoskie oraz zieleninę, zarówno świeżą, jak i suszoną (kolendrę, bazylię, estragon, cząber). Orzechy włoskie dodaje się do przypraw, sosów, zup mięsnych i wypieków.
Sprawdź także: Cechy kuchni marokańskiej
Tradycyjnie kuchnię narodową Gruzji można podzielić na zachodnią i wschodnią. Pierwszy z nich znajdował się pod historycznym wpływem Turcji. Tutaj preferuje się głównie dania mięsne z drobiu, kurczaka i indyka. A jako pieczywa używa się tortilli kukurydzianych - mchadi, które dobrze komponują się z narodowym serem - suluguni. Twarde drinki w tej części Gruzji są zwykle podawane ze słodką churchellą i owocami. Zachodnia Gruzja znana jest także z nieostrych, słodkich serów - suluguni i Imereti.
Kuchnia wschodnia uległa wpływom irańskim. Tutaj, w przeciwieństwie do zachodniej Gruzji, dania mięsne z wołowiny i baraniny są bardziej rozpowszechnione. Chleb jest robiony z mąki pszennej. Tutaj mocne napoje alkoholowe podawane są z kiszonymi lub słonymi warzywami. Jeśli chodzi o sery, to ta część kraju słynie z takich słonych i pikantnych odmian, jak Kobi, Tushi i gruziński.
W stolicy Gruzji, Tbilisi, przeplatają się zarówno wschodnie, jak i zachodnie tradycje kulinarne. Adżara i Samegrelo są uważane za najbardziej "smakowite" regiony Zachodniej Gruzji. Na przykład Samegrelo słynie z przypraw, które są stąd pozyskiwane na cały kraj.
Gruzińska kuchnia narodowa: Popularne potrawy
Przystawki
Jako przystawkę na gruzińskim stole często można znaleźć dania z fasoli (lobio) i bakłażanów. Roladki z bakłażana z czosnkiem i orzechami są zawsze obecne w menu gruzińskich stołów. Bardzo popularny jest również pasztet warzywny (zwykle ze szpinakiem).
Do gorących przystawek należy kuchmachi, przyrządzane z żołądków kurczaka i sosu orzechowego, podawane na keci (specjalnym glinianym naczyniu, które zachowuje wszystkie smaki potrawy).
Gruzini zawsze podają na przystawkę mzhavuli (zieloną paprykę, zielone pomidory, kapustę) oraz różne rodzaje krajowego sera.
Zupy
Gruzińskie zupy są raczej gęste i zawiesiste. Konsystencję tę uzyskuje się przez dodanie żółtek jaj lub jaj wymieszanych z kwaśnym środkiem, aby nie zsiadły się podczas podgrzewania. Najpopularniejszą zupą w Gruzji jest zupa chaczapuri. Znane są również chikhrtma, khashi i shechamanda.
Dania mięsne
Oczywiście jednym z najbardziej powszechnych i popularnych dań mięsnych w Gruzji jest khinkali. Są to apetyczne woreczki wypełnione mielonym mięsem, przypominające nieco rosyjskie pelmeni. Podaje się je z czarnym pieprzem i je tylko rękami, najpierw trzeba ugryźć krawędź, wypić bulion znajdujący się w woreczku, a następnie zjeść całe khinkali.
Podróżując po Gruzji, warto spróbować gruzińskiego szaszłyka (mtsvadi), a także odzhakhuri, chanakhi i chakapuli.
Najsłynniejsze dania z drobiu to kurczak tytoniowy i kurczak chahohbili.
Chleb
Najbardziej rozpowszechnionym chlebem w Gruzji jest shoti puri i tonis puri. Tradycyjnie wypieka się go w specjalnym piecu - toni. Jak wspomniano powyżej, tortille kukurydziane - mchadi - są również używane jako chleb, szczególnie popularny w zachodniej Gruzji.
Sosy
Szczególne miejsce w kuchni gruzińskiej zajmują różnego rodzaju sosy i przyprawy. Do mięsa często podaje się kwaśne sosy, takie jak tkemali, który przyrządza się z kwaśnych śliwek z dodatkiem smacznych przypraw i czosnku.
Innym ulubionym sosem do mięs lub ryb jest baji, pikantny, orzechowy i czosnkowy sos.
Desery
Dla łakomczuchów polecamy kozinaki (grube talerze z miodem i orzechami), churchela (słodkie kiełbaski z orzechów i soku winogronowego), ciasto kada i pelamushi (budyń z soku winogronowego).
Alkohole
Gruzja słynie z długiej tradycji produkcji wina. Wina gruzińskie zyskały sławę w wielu częściach świata. Najbardziej znane wina czerwone to Kindzmarauli, Saperavi, Khvanchkara i Mukuzani, a wśród win białych - Tsinandali i Twishi.
Komentarze (0)